Multimedya

Youtube Kaç İzlenmeye Para Veriyor

Youtube ile ilgili en çok sorulan sorulardan biri; Youtube Kaç İzlenmeye Para Veriyor ? Gerçekten insanlar bunu çok merak ediyor. Youtube’un iyi bir gelir kapısı olduğu ülkemizde neredeyse herkes tarafından bilinen bir konu. Peki bu işin maddi tarafı nasıl işliyor ? Youtube neye göre para veriyor ? Bugün merak ettiğiniz bu soruları cevaplamaya çalışacağız.

Aslında bu çok teknik bir soru ve çok detaylı bir cevabı var fakat bunu mümkün olduğunca anlaşılır bir şekilde açıklamaya çalışacağız. Reklam yayınlarının yayıncılara kazandırdığı ücretler çok değişkenlik göstermektedir. Farklı kanallarda yayınlanan aynı reklam, iki kanal için de farklı ücretlendirilebilir. Bu yüzden kazançlar konusunda net bir değer vermek çok zor. Youtube’un birçok reklam çeşiti vardır.

Youtube reklamları;

  1. Görüntülü reklamlar; videonun altında 300×250 piksellik bir yer paylaşımı ya da önerilen videolar listesinde video birimi, sponsorlu kart veya bunların bir kombinasyonu olarak görünen zengin medyayı, resim reklamları veya görüntülü reklamları içerir. Bunlar, reklamverenlere AdWords açık artırması yoluyla satılır.
  2. Görüntülü reklamlar; Banner reklamlar olarak da adlandırılır ve ana videonun sağ tarafında görünen 300×250 banner reklamlardır. Atlanamayan video reklamlar (Açık artırma); videonuzdan önce, video sırasında veya sonrasında oynatılabilen yayın içi video reklamlardır. Bu atlanamayan reklamlar, reklamverenlere AdWords Açık Artırması yoluyla satılır.
  3. Tampon reklamlar; ana videodan önce oynatılabilen 6 saniyelik yayın içi reklamlardır. Bu atlanamayan reklamlar, reklamverenlere AdWords Açık Artırması yoluyla satılır.
  4. Atlanamayan video reklamlar; videonuzdan önce, video sırasında veya sonrasında oynatılabilen yayın içi video reklamlardır. Ayrılmış atlanamayan reklamlar, reklamverenlere Ayrılmış Medya Satın Alımları olarak satılır.
  5. Atlanabilir video reklamlar; ana videodan önce veya videonun içine yerleştirilen yayın içi reklamlardır. Görüntüleyenler, beş saniye sonra bu video reklamları atlamayı seçebilir. Bu reklamlar, reklamverenlere AdWords Açık Artırması üzerinden satılır.
  6. Atlanabilir video reklamlar ; ana videodan önce veya videonun içine yerleştirilen yayın içi reklamlardır. Görüntüleyenler, beş saniye sonra bu video reklamları atlamayı seçebilir. Bu atlanabilir video reklamlar, reklamverenlere Ayrılmış Medya Satın Alımı olarak satılır.

Youtube Ücretlendirmeleri nasıldır ?

Ödemeler birkaç farklı şekilde yapılmaktadır.

  • Oynatma tabanlı BGBM (bin gösterim başına maliyet)
  • BGBM (bin gösterim başına maliyet)
  • Reklam gösterimleri – Tıklamalar TBM

Oynatma tabanlı ; Bir video reklamı için oynatma başına verilen ücrettir. BGBM ise sunulan bin reklam gösterimi başına sunulan gelirdir. Reklam gösterimleri: Bir reklam görüntüleyene her gösterildiğinde bir gösterim kaydı girilir. Asıl gelirleri arttıran işlem, videolarda görüntülenen reklamlara tıklamak ve kullanıcıların bu reklamlarda mümkün olduğunca uzun süre zaman geçirmesidir.

10.000 gösterimi olan bir videoyu örnek alalım.

Kanalın Ortalama BGBM değeri 0.10 TL olduğunu varsayalım. TBM ( tıklama başına maliyet) 0.05 olsun ki Türkçe kanallarda değerler ortalama bu şekildedir. Reklam tıklama sayısı 620 olsun. To (tahmini ortalama) :1:10%

Bu videodan yapılan kazanç gösterim ücretleri ile birlikte ortalama 40 TL civarında olacaktır. 

Birden çok videonuzu işin içine kattığınız zaman iyi bir kanala sahipseniz yukardaki değerleri çarparak ortalama bir değer çıkarabilirsiniz diye düşünüyorum. İyi bir kazanç için çok çalışmak ve insanlara faydalı içerikler sunmak gerekiyor.

NOT: Verilen değerler tamamen tahminidir. Bu değerler daha fazla veya daha az olabilir.

 

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir