Bilişim

VPN Nedir Nasıl Kullanılır Detaylı Anlatım

vpn nedir

Son günlerde ülkemizde internet sansürünün artmasıyla birlikte kullanıcıların sıkça duyduğu VPN hizmeti hakkında anlatım yapmaya çalışalım. VPN nedir ? Nasıl Kullanılır ? Ne işe yarar gibi sorulara cevap vermeye çalışacağız.

VPN Nedir ?

VPN Virtual Private Network terimi Türkçe Sanal Özel Ağ anlamına gelmektedir.En basit ve anlaşılır haliyle internet üzerinde kurulu bilgisayarlardan oluşturulan sanal bir bağlantıdır. Bu ağlar farklı ülkelerde bulunduğu için sansürlenen sayfalara bağlanmanızı sağlar. VPN bağlantıları şifreli olduğu için yapmış olduğunuz veri alışverişleri takip edilemez.

VPN Ücretli midir ?

Ücretli ve ücretsiz VPN hizmetleri bulunmaktadır. Hızlı ve bağlantı sorunu yaşatmayan bir VPN hizmeti için ücret ödemeniz gerekmektedir. Ücretler aylık olarak 30 TL’den 300 TL’ye kadar çıkabilir. Kullandığınız vpn hizmetinin özelliklerine göre bu ücretler değişiklik gösterecektir.

VPN Faydaları

– Okul veya iş ağına uzaktan ulaşmak için. Bu durumda VPN hizmeti, okul veya iş yeri tarafından sağlanır.

– Yasaklı web sitelerine giriş için. VPN sunucuları farklı konumlarda bulunabildiğinden ve verileri şifreleyerek gönderdiğinden, engelli web sitelerine erişmenize izin verir.

– Torrent indirmek gibi yasal veya yasadışı indirmeler için. Bittorrent’te gerçek güvenlik sağlamanın tek yolu, VPN’lerdir.

– Gizliliği ve güvenliği artırmak için. Tüm iletişiminizi ve bağlantılarınızı meraklı gözlerden korumak için VPN gibi bir hizmetten faydalanmanız gereklidir. Bir kafede şifresiz bir ağa bağlandığınızda, VPN sayesinde güvensiz ağın açıklarından etkilenmezsiniz.

– Ülkelere özel hizmetleri kullanmak için. Örneğin ABD’ye özel Netflix’i normal şartlarda Türkiye’den kullanmanız mümkün değil.

vpn

VPN ‘de olması gereken hizmetler

Protokol: VPN hizmetlerini araştırırken SSL/TLS (bazen OpenVPN olarak da adlandırılır), PPTP, IPSec, L2TP gibi farklı VPN türlerine rastlayacaksınız. Protokollerin kendilerine has avantaj ve dezavantajları var ancak güvenlik araştırmacıları, tüm bu protokollerin yeterli güvenliği sağladığını, normal bir kullanıcıya pek yansımadıklarını söylüyorlar.

Çıkış konumları: VPN hizmetinin bulunduğu konum, onu neden kullandığınıza bağlı olarak sizin için önem kazanabilir. Örneğin İngiltere’deki bir TV kanalını izlemek istiyorsanız ve bu kanalın web sitesi, sadece İngiltere’ye hizmet veriyorsa, VPN hizmetinizin sunucularının İngiltere’de bulunmasına dikkat edin. ABD’deki sunucular, ABD kanunlarına tabi olduklarından yetkililer istediğinde kullanım verilerini onlara aktarabilirler. Ücret ödeyeceğiniz bir VPN hizmetinin farklı konumlarda hizmet verdiğine dikkat edin.

Günlük kaydı: VPN’ye bağlandığınızda, aktarılan veriler konusuna VPN sağlayıcınıza güveniyorsunuz demektir. Bağlantınız, onu gözetlemek isteyenlere karşı korumada olsa da, aynı VPN’yi kullanan sistemler, özellikle VPN yöneticisi, verilerinizi günlük dosyalarına kaydedebilir. Bu herhangi bir VPN’ye üye olmadan önce sağlayıcının günlük kaydetme politikalarına göz atın. Bazı sağlayıcılar günlük kaydetmeyebiliyor. ABD’deki VPN hizmetlerinin günlük kaydetmek zorunda olduğuna dair bazı söylentiler var. Bu doğru olmasa da ülke yönetimi, günlük tutanlardan bu bilgileri her zaman isteyebiliyor.

Zararlılardan koruma işlevleri: VPN kullanmak, tam anlamıyla güvende olduğunuz, her şeyden korunduğunuz anlamına gelmez. HTTPS’yi mümkün olduğunca kullanmaya devam etmeli, indirdiğiniz dosyalara dikkat etmelisiniz. Bazı VPN hizmetleri (özellikle mobil hizmetler), sizi virüs ve trojan’lara karşı koruyabiliyorlar.

Mobil uygulama: VPN için para harcayacaksanız, onun her yerde, tutarlı bir biçimde çalışmasını isteyeceksinizdir. Önde gelen hizmetler, hem masaüstü hem de mobil cihazlar için çözümler sunuyorlar. Hem telefonunuzda, hem de laptop’unuzda VPN kullanmak için iki ayrı hizmete para ödememeye dikkat edin.

Ücretsiz VPN hizmetleri

1 Just Free VPN ~ http://www.justfreevpn.com

USA VPN Setings:
Server: us.justfreevpn.com
PPTP Username: justfreevpn
PPTP Password: See http://www.justfreevpn.com

UK VPN Setings:
Server: uk.justfreevpn.com
PPTP Username: justfreevpn
PPTP Password: See http://www.justfreevpn.com

Canada VPN Settings:
Server: ca.justfreevpn.com
PPTP Username: justfreevpn
PPTP Password: See http://www.justfreevpn.com
—————————————————————————————————-
2 VPN Book ~ http://www.vpnbook.com

Server #1: euro1.vpnbook.com
Server #2: euro2.vpnbook.com
Username: pptp
Password: 9jHbfKiN (See http://www.vpnbook.com)
—————————————————————————————————-
3 Get US VPN ~ http://www.getusvpn.com

PPTP Server: getusvpn.com
PPTP Username: free
PPTP Password: See http://getusvpn.com
—————————————————————————————————-
4 Free Canada VPN ~ http://www.freecanadavpn.com

VPN Server: freecanadavpn.com
VPN Protocol: PPTP
VPN Username: free
VPN Password: See http://www.freecanadavpn.com

—————————————————————————————————-
5 Netherlands Free VPN ~ http://www.nlfreevpn.com

VPN Server: nlfreevpn.com
VPN Encryption: Enabled ( or Auto )
VPN Username: free
VPN Password: See http://www.nlfreevpn.com
—————————————————————————————————-
6 Super Free VPN ~ http://www.superfreevpn.com

VPN Server: superfreevpn.com
VPN Encryption: Enabled (or Auto)
VPN Username: free
VPN Password: See http://superfreevpn.com

 

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir