Donanım

UEFI – GPT Destekli USB Flash Disk Nasıl Hazırlanır

Bugünkü makalemizde UEFI & GPT destekli bir Usb hazırlayacağız. Windows 7-8-10, Linux kurulumları için veya çeşitli araçları (hiren boot, ghost, acronis) çalıştırabilmek için UEFI desteği olan bir cihazınız varsa bu cihazı sadece UEFI desteği olan bir USB ile boot edebilirsiniz. Bu durum da sizi çileden çıkarabilir. Örneğin; Windows 8 veya 10 bir tabletiniz varsa bu tableti yeniden kurmak için UEFI desteği olan bir kurulum aparatına ihtiyacınız vardır. Aksi durumda cihazınızı boot ederken taktığınız usb bellekleri göremezsiniz. Laptop veya masaüstü bilgisayarlarda şimdilik Legacy boot alternatifi sunulduğu için bu cihazlarda işlemi yapmak biraz daha kolay olmasına rağmen Tabletlerde böyle bir seçenek olmadığı için işlem oldukça uğraştırıcı olabilir.

UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) teknoloisi bios’a alternatif olarak üretilen firmware platformudur. Bios’un yerini alması planlanan bu teknoloji, daha güvenli ve hızlı bir önyükleme hizmeti sunar. Kullanıcıların aygıtını kullanma konusunda becerileri sınırlasa da ilerleyen yıllarda bu sorunlar çözülecektir diye düşünüyoruz.

[divider]

İşlem için gerekli araçlar:

  • Rufus yazılımı – İndirmek için #Tıklayın
  • UEFI destekli Bootable bir ISO dosyası.
  • ISO Dosyası için yeterli bir USB bellek. (4-8-16 GB)
  • UEFI destekli Tablet veya laptop – masaüstü bilgisayar.

[divider]

UEFI Flash bellek nasıl yapılır ?

Rufus yazılımını çalıştırın. Aygıt alanında doğru aygıtın seçili olduğundan emin olun.

Disk Bölüm düzeni ve hedef sistem türü: UEFI için GPT bölüm düzeni veya UEFI için MBR bölüm düzeni seçeneklerinden birini seçin.

Diğer seçenekler varsayılan olarak kalabilir.

Açılış diski oluşturma yöntemi alanında bulunan aygıt simgesine tıklayarak UEFI destekli iso seçin. Eğer seçtiğiniz iso UEFI desteklemiyorsa “Bu yansıma ya önyüklenebilir değil ya da rufus tarafından desteklenmeyen bir önyükleme veya sıkıştırma yöntemi kullanıyor” uyarısını görürsünüz. Eğer seçtiğiniz dosyada bu hatayı alıyorsanız bu iso dosyasını UEFI destekli bir aygıtta kullanamazsınız.

Son olarak Başlat seçeneğine tıklayarak işlemleri tamamlayabilirsiniz. İşlem süresi iso dosyanızın boyutuna göre değişiklik göstermektedir.

[divider]

Alternatif olarak, rufus ile Windows 10 Bootable oluşturma videosunu izleyebilirsiniz.

Rufus nedir ? Rufus, USB anahtar/bellekler, hafıza kartları vb. gibi USB sürücüleri biçimlendirmeye ve önyüklemeli hale getirmeye yardımcı olan bir araçtır. Özellikle şu yerlerde kullanışlı olabilir: Önyüklemeli ISO’lardan (Windows, Linux, UEFI, vb.) USB yükleme medyası oluşturmanız gerektiğinde İşletim sistemi yüklü olmayan bir sistemde çalışmanız gerektiğinde DOS üzerinden BIOS ya da diğer firmware yüklemelerine ihtiyaç duyduğunuzda Düşük seviyeli bir araç çalıştırmak istediğinizde Rufus, küçük boyutuna rağmen ihtiyaç duyduğunuz herşeyi sağlar!

İşlem hakkında sorularınızı yorum alanını kullanarak bizlere iletebilirsiniz. Aldığınız hataları ekran görüntüsü ile iletebilirseniz daha hızlı çözüm yöntemi sunabiliriz. Kolay gelsin.

 

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir