İnternet

Türkiye’de internet 20 yaşında

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Serhat Özeren, Türkiye’de internetin 20’nci yılına girdiğini belirtti.

turkiyede_internet_20_yasinda_h565

Serhat Özeren, “Türkiye, sadece geçtiğimiz yıl 2 milyar 250 milyon terabayt internet kullandı. Ülkemiz, gelişmiş ülkelere kıyasla internet kullanımında çok önde bulunuyor ancak interneti kullanırken güvenli ve bilinçli kullanmaya da özen göstermeliyiz” dedi.

Özeren,Türkiye’nin internetle tanışmasının 20’nci yıl dönümü dolayısıyla 8-21 Nisan tarihlerinde İnternet Haftası etkinlikleri düzenleneceğini ifade etti. Bu yıl 16’ncı kez düzenlenecek internet haftası etkinliklerinde internet farkındalığı oluşmasına yönelik birçok proje başlatılacağını belirten Özeren, “Uzakları yakın eden, sınırları ve duvarları kaldıran, etkileşimi hızlandıran çağımızda, artık her gün internet günü. Ancak, internetin değerini bildiğimiz gibi tehlikelerini de bilmeliyiz. Yani internet konusunda bilinçlenmeliyiz” diye konuştu.
Yılda yüzde 46,5 büyüme 

Türkiye’de son yıllarda internetin, dünya ortalamasının neredeyse 4 katı hızında büyüdüğüne işaret eden Özeren, şöyle konuştu:
“Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın desteğiyle 2000’li yılların başında Afrika seviyesinde olan ülkemizin internet altyapısı, bugün Avrupa’nın ilk 5 ülkesi arasında. Bu gelişmeye paralel olarak da ülkemizde son 10 yılda genişbant internet aboneliğinde yıllık büyüme oranı yüzde 46,5 gibi önemli bir hızda gerçekleşti. Türkiye’de internet abone sayısı 20 milyonu geçerken, kullanıcı sayısı ise 48 milyonu buldu. Türkiye, sadece geçtiğimiz yıl 2 milyar 250 milyon terabayt internet kullandı. Ülkemiz, gelişmiş ülkelere kıyasla internet kullanımında çok önde bulunuyor. Ancak interneti kullanırken güvenli ve bilinçli kullanmaya da özen göstermeliyiz.”
“İnternet hayatı yeniden şekillendirdi”
İnternet Geliştirme Kurulu Başkanı Özeren, söz konusu veriler ışığında Türkiye’nin bilgi toplumu olma yolunda hızlı adımlarla ilerlediğinin söylenebileceğini belirterek, “Dünya ile yarışır düzeyde gelişen internet alt yapısı, mobil alt yapının gelişimiyle birlikte akıllı telefon kullanımındaki hızlı artış internetin bilinçli kullanımında farkındalık oluşturma ihtiyacını da beraberinde getiriyor” dedi. İnternetin, sosyal hayatı ve iş dünyasını yeniden şekillendirdiğini, iletişim ve bilgiye erişim konusunda da büyük serbestlik yarattığını vurgulayan Özeren, şunları kaydetti:
“İnsanlık tarihinde, kişisel, kurumsal ve toplumsal belleğin tek bir şeye, bu kadar bağımlı olduğu başka bir dönem yok. Bu bağımlılık da çok hızlı bir biçimde artıyor. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kritik alt yapılarımız şimdiden internete bağımlı hale geldi. Bu nedenle siber ya da sanal ortamda kötü niyetli kullanımlar sonucunda, siber güvenlik konusu kurumların, ülkelerin ve uluslararası kuruluşların en önemli gündem maddelerinden biri haline gelmiş bulunuyor. Ancak bunun bireylerin de gündemine gelmesi, farkındalık oluşması gerekiyor.”
Güvenlik için orijinal işletim sistemi
Özeren, İnternet Geliştirme Kurulu olarak vatandaşların ve küçük işletmelerin gerekli önlemleri almalarını sağlamak ve farkındalık oluşturmak için bir dizi toplantı planladıklarını bildirdi. İnternet sektöründe faaliyet gösteren alt yapı, internet güvenlik, BT teknoloji ve içerik şirketlerinin temsilcileri ile görüşeceklerini ifade eden Özeren, bu toplantılardan çıkan sonuçlar ve aksiyon planlarını da kamuoyu ile paylaşacaklarını söyledi.
İnternet kullanıcılarına, siber saldırı ve art niyetli kişilerden korunmak için temel bazı kurallar olduğuna işaret eden Özeren, alınacak tedbirleri şöyle sıraladı:
“- Bilmediğiniz kişilerden gelen elektronik postalar açılmamalı
– Tanıdığınız kişi bile olsa e-mail uzantıları varsa açarken dikkat edilmeli gerekirse gönderenden teyit alınmalı
– Sosyal medya kullanırken gelen web uzantılı mesajları açmamalı, özellikle tanımadığınız kişilerden gelen mesajlar direk silinmeli
– Cep telefonunuza tanıdığınız veya tanımadığınız kişilerden SMS veya MMS yoluyla web sayfası linkleri geliyorsa çok dikkat edilmeli
– Bilgisayarlarda güvenlik duvarı kurulmalı
– Bilgisayarlar kullanılmadığı zaman kapalı tutulmalı
– Kesinlikle internete erişimde wifi modem kullanılıyorsa şifre kullanılmalı
– İnternet modemleriniz komşunuz ve arkadaşınız dahi olsa kullandırılmamalı. Misafirinize kullandırıyorsanız bile sonradan şifresi hemen değiştirilmeli
– Bilgisayarınızda mutlaka kolay olmayacak şekilde şifre kullanılmalı ve belirli zamanlarda değiştirilmeli
– Bilişim eğitiminin de önemle ele alınması gerekir
– İşletim sistemi orijinal olmalı
– Antivirüs, AntiSpy programları ile lisanslı program kullanılmalı, bu programları sürekli güncel tutulmalı.”

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir