Yazılım

.tmp uzantısı nedir ne işe yarar

Windows bilgisayarlarda .tmp uzantılar ile sıkça karşılaşırsınız. Peki .tmp uzantısı nedir ? Ne işe yarar ? Genellikle kullanıcılar bu tarz uzantılar virüs sanmaktadır fakat uzantının herhangi bir zararlı yazılımla bağlantısı yoktur.

Herhangi bir masaüstü uygulamasında düzenlemeler yaparken, yaptığınız herhangi bir düzenlemeyi geri alabilmek için otomatik olarak .tmp uzantılı dosyalar oluşturulur. Bu dosyalar sayesinde dosyanızda yaptığınız düzenlemeleri hızlıca geri alabilirsiniz. Örneğin; Ozengen isimi bir word dosyası düzenliyorsanız, gizli dosyaların açık olması halinde dosyanın hemen yanında bu isimde geçici bir dosya oluşturuğunu görebilirsiniz.

.tmp nedir

Buna benzer diğer yazılımlarda da Windows/286 geçici bir dosya oluşturur. bu sayede yeterli belleğin diğer uygulamalar tarafından kullanılabilmesi için bu dosya diske aktarılır. Biriktirici etkinken Windows veya herhangi bir Windows tabanlı uygulamadan yazdırdığınızda geçici dosyalar Windows tarafından sabit diskte oluşturulur.

Bazı durumlarda da işletim sisteminizin düzgün kapatılmamasından dolayı bu tarz dosyalar görebilirsiniz. Normal şartlarda herhangi bir yazılımla işlem bitti ise bu dosyalar otomatik olarak silinir. Elektrik kesintisi gibi durumlarda dosyalar kapatılamadığı için bu dosyalar otomatik silinemez.

.tmp uzantılı dosyalar nasıl silinir ?

Geçici dosyaları normal yöntemle ile silebilirsiniz. Eğer bir dosyayı silemiyorsanız, bu dosya arka planda bir yazılım üzerinde kullanılıyor olabilir. Dosyayı silemediğiniz durumlarda bilgisayarınızı yeniden başlatmayı deneyin.

Yeniden başlatmanıza rağmen dosyalar silinmiyorsa, bilgisayarı güvenli modda açmanız gerekebilir veya silinmeyen klasörleri silmeye yarayan ekstra yazılımlar kullanmanız gerekebilir.

Windows tarafından geçici dosyaların tutulduğu klasöre erişmek için C:\Windows\Temp klasörüne giriş yapabilirsiniz. Burada bulunan dosyaların tamamını silebilirsiniz. Bilgisayarınız için herhangi bir sorun olmayacaktır. Sonuç olarak .tmp gibi geçici dosyalar, bilgisayarınıza herhangi bir zarar vermemektedir.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir