İnternet

Redhack’ten AKP’ye rest!

Redhack, devletin siber mücadele konusunda yaptığı atakla ilgili radikal için önemli açıklamalarda bulundu.

Devletin sosyal medyayı zapturapt altına almak istediğini belirten Redhack, siber ordu, siber kalkan, SOME gibi önlemlerin işe yaramayacağını, bunların karşısında Redhack’in de aynı halk mücadelesinde olduğu gibi daha da büyüyeceğini söyledi.
Siber güvenlik konusunda devlet önemli bir atak yaparak, 24 saat faaliyet gösteren bir yapı oluşturdu. Bakanlar Kurulu Kararı ile kurulan Siber Güvenlik Kurulu çalışmalarını tamamlamış, hazırladığı eylem planı da dün Resmi Gazete’de yayınlanmıştı. Buna göre, Siber Olaylara Müdahale Merkezi (SOME) oluşturulacak. SOME’nin ulaştığı deliller kolluk kuvvetlerine verilecek. Kurumlara teknik destek verilecek. Tüm vatandaşlar eğitilecek…

‘Siber suçlar’ için resmi adım atıldı: SOME’ler geliyor

Tam adı ‘Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve 2013-2014 Eylem Planı’ devletin siber güvenlik konusundaki mücadele planını Redhack’e sorduk:

“Gezi olaylarında en çok atılan 5 Tweet arasında Redhack’in hastag’i var. En aktif olan hesap Redhack hesabı oldu. Gezi Parkı olaylarının ardından 15 günde 400 bin kişi bizi takip etmeye başladı. Ama buna rağmen ısrarla bizden bahsetmeyip, sosyal medya sansüründen bahsetmeleri zaten işi bilenlerin anlayacağı bir durum. Biz eylemlerimizle gündeme geldiğimizden bu yana bu yönde çok fazla haber yapıldı. MİT, TÜBİTAK, TİB. UBAK işbirliğiyle kurulan ‘siber ordu’, MGK bünyesinde kurulan ‘Siber Guvenlik Kurulu’, TÜBİTAK bünyesindeki ‘siber kalkan’ derken şimdi de SOME…”

Halka karşı örgütlenmiş ve muhalif tüm sesleri, ona karşı çıkacak tüm demokratik sesleri kısmaya yemin etmiş bir devlet pratiğiyle karşı karşıya olduklarını anlatan Rednhack, şöyle devam etti: “Zapturapt altına alamadıkları tek yer sosyal medyaydı. Şimdi onu da kontrol altına almaya aklayıp, paklamaya çalışıyorlar. Ama geçen seneler de söyledik, bu tür önlemlerle bir yere varamazlar, sistem etki verdiği an tepkisi de doğacaktır. Anonimlik, anonim kalma ön plana çıkacak bu oyunu bosa çıkaracaktır. Biz bu bahsettikleri ve her ay yeni çıkan önlemlerin işe yaramayacağını, daha çok göz korkutma, sindirme, anne ve babalara mesaj olarak algılıyoruz. Bu durumu bosa çıkarmak için muhalif kitlelere anonim kalma noktasında bilgi vererek özgür paylaşımı daha da arttıracağız. Bugüne kadar bize yönelik hiç bir önlem işe yaramadı. Aksine bizi büyüttü. Bu da yine halkın mücadelesini büyütecektir.”

KÖŞK’TE HEDEF OLDU 

Bu arada, Hürriyet’in haberine göre, son dönemde artan siber saldırılan en önemli hedefi Çankaya Köşkü oldu. Haberdeki bilgilere göre, Cumhurbaşkanlığı, 3-5 Haziran tarihlerinde 72 saat süren aralıksız siber saldırıya uğradı. Saldırılar üzerine alarma geçen Köşk’ün Bilişim Teknolojileri Başkanlığı, oluşturduğu özel bir ekiple, TÜBİTAK, Telekom ve ODTÜ’lü uzmanlardan da yardım alarak Cumhurbaşkanlığı’nın resmi internet sitesini çökertmeyi hedefleyen saldırıya karşı koydu. Saldırıların arkasında Anonymous ve Rechack’ın olduğu saptanırken, geliştirilen özel bir program aracılığıyla ‘hacker’ saldırıları yanıltılıp farklı nokta ve adreslere yönlendirildi. Köşk’ün bu savunmasını aşamayan hacmerlar da bir süre sonra saldırılarına son verdi. Köşk’ün bilişim uzmanları, incelemeleri sonucunda saldırıların yüzde 70’inin yurtdışından olduğunu saptadı. Yurtdışından yapılan saldırılara ilişkin saptanan bilgisayarların IP numaraları Interpol’e bildirilirken, Türkiye ’den yapılan saldırılar için de savcılıklara suç duyurusunda bulunuldu. Köşk kaynakları, Cumhurbaşkanlığı’nın resmi internet sitesinin günde ortalama 500 bin-1 milyon arasında tıklandığı, ancak bu son saldırılar sırasında siteyi tıklayanların sayısının bir anda 10 milyonu aştığı bilgisini verdi. Hackerların bu yolla siteyi yavaşlatıp işlevsiz hale getirmeyi amaçladığı belirtilirken, yapılan incelemede, korsanlarının kullandıkları çeşitli yazılımlarla başka bilgisayarları kontrol altına alıp saldırılarını da bu bilgisayarlar üzerinden gerçekleştirdiği saptandı. Uzmanlar, “Bilgisayar oyunları ve mesajlar gibi çeşitli yöntemlerle sızılan bilgisayarlar daha sonra bu amaçla kullanılıyor. Bilgisayarı kullanılanların ise bundan haberi bile olmuyor” dedi.

Radikal

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir