Bilişim

Online dolandırıcılık Yöntemleri

online dolandırıcılık

Dolandırıcılar internet kullanıcılarını çeşitli yöntemlerle dolandırıyor. Siz siz olun bu yalanlara inanmayın! İnternette en yaygın 7 dolandırıcılık yöntemi:

Şikayetvar’ın haberine göre; internette en yaygın 7 dolandırıcılık yöntemleri; sahte avukatlara dikkat edin, faturanız ödendi yazısına güvenemeyin, şüpheli e-postaları açmayın, sahte iş ilanlarına güvenmeyin, her soruyu yanıtlamayın, sosyal medayada arkadaşlarınıza dikkat edin ve dolandırıcı sitelere dikkat edin.

1. Sahte Avukatlara Dikkat: İnternette dolaşan “Kredi kartı aidat masraflarını geri alın. Geçmişe dönük kapansın veya kapanmasın tüm kredi kartı aidatlarınızı bankadan sizin adınıza tahsil ediyoruz” ilanları ile aslında avukat olmayan ya da sahte avukat isimleri kullananlar vatandaşları yanıltıp bu ilanlara başvuranlara form gönderip 150 TL gibi bir para talep ediyorlar. Parayı dilerseler banka havalesi, kredi kartı ya da kapıda ödemeli tahsil ediyorlar. Avukatlık desteği para tahsil edildikten sonra tamamen kesiliyor. Banka ödemeyi ret ettiği için bundan olumlu bir cevap alınamıyor. Ayrıca başvuru formunda istenilen kişisel bilgilerin ve TC numaralarının ne yapıldığı ise bilinmiyor.

2. ‘Faturanız Ödendi’ Yazısına Güvenmeyin: Online ödenen faturalar dolandırıcıların iştahını kabarttı. İnternetten cep telefonu ve elektrik faturasını ödeyenler ya da kontör yükleyenler “kontör satın alma, fatura tahsilatı, fatura sorgulama” adıyla bulunan sahte sitelere dikkat. Sahte sitelere kart bilgilerini giren birçok vatandaşın bilgileri ve hesapları dolandırıcıların eline geçti.

3. Şüpheli E-Postalara Dikkat: Kredi kartı kullanan kişilerin e-posta adreslerine gönderilen banka tarafından gönderilmiş görüntüsü verilen e-postalar birçok kişiyi dolandırdı. Bu e-posta’da bankanın yeni bir güvenlik sistemi oluşturduğu, bu nedenle de müşterinin eksik olan kimlik veya kredi kartı bilgilerini e-posta’da belirtilen internet adresine girerek güncellemesi gerektiği ifade ediliyor.Kişiler, maildeki adresi tıkladığında sahte banka sitesine yönlendiriliyor ve internet bankacılığı şifreleri elde ediliyor. Daha sonra ise hesapları boşaltılıyor.

4. Sahte İş İlanlarına Dikkat: İşsiz vatandaşlar e-postalarına gelen gönderilen “İnternette bıraktığınız özgeçmişinizden size ulaştık. Bünyemizde size göre boş pozisyon var.” ilanı ile dolandırıldı. Maaş hesabı açmak için vatandaşların hesap ve kart bilgilerini ele geçiren dolandırıcılar hesaplardan para çektikten sonra ortadan kayboldular.

5. Ödül Kazanmadınız: İnternette dolaşırken karşılarına çıkan anketi yanıtlayıp bir de cep telefonu numaralarını verenler aşırı yüksek cep faturaları ile karşılaştılar. . İnternette arama yaparken sizi başka bir sayfaya yönlendiriliyor ve karşınıza yanıtladığınızda ödül kazanacağınızı belirten bir anket çıkıyorsa sakın bu anketi yanıtlamayın. Anketi yanıtlayan faturalı hat kullanıcıları faturalarının birden arttığından faturasız hat sahipleri ise hesaplarındaki bakiyenin sürekli düşmesini şikayet etti.
6. Facebook’taki Arkadaşlarınıza Dikkat: Facebook kullanıcılarının hesabını ele geçiren dolandırıcılar, arkadaş listesindekilerle normal konuşmaya başlıyor. Daha sonra kişilerden para göndermelerini ya da çeşitli mesaj dolandırıcılıkları ile hesaplarından para çekiyorlar.

7. Dolandırıcı Sitelere Dikkat Edin: Dolandırıcılar internet üzerinde açtıkları başta alışveriş siteleri olmak üzere vatandaşların banka hesapları ve kredi kartı bilgilerini ele geçiriyorlar. Sitelere girip internet üzerinden kredi kartı ile ya da bankacılık işlemi yapmak istenildiği sırada verilen komutlar takip edilerek kart yada banka hesap bilgilerinin girilmesi yeterli oluyor. Bütün bilgiler girildiğinde son tuşa yani enter’e basıldığında karşınıza “error” yazısı çıkarak sistemin hata verdiği uyarısı yapılıyor. O anda hata verdiği sanılan sistem aslında işlem yapanların kart ve banka bilgilerinin dolandırıcıların eline geçmesini sağlıyor ve bilgilere ulaşan dolandırıcılar da amacına ulaşmış oluyor.”

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir