Reklamlar
Kategoriler: Donanım

NTFS, FAT32 ve exFAT Nedir Farklar Nelerdir

NTFS, FAT32, FAT ve exFAT dosya sistemleri nedir ? Arasındaki farklar nedir ? Fat32; Windows 95 OSR2, Windows 98 ve Windows Me, FAT dosya sisteminin güncelleştirilmiş bir sürümünü içerir. Güncelleştirilmiş bu sürümün adıFAT32‘dir. FAT32 dosya sistemi 4 KB kadar küçük varsayılan küme boyutuna izin verir ve 2 gigabayttan (GB) büyük EIDE sabit disk boyutlarını destekler. NTFS; (New Technology File System; Yeni Teknoloji Dosya Sistemi), Windows NT’nin standart dosya sistemidir ve Windows 2000, Windows XP, Windows Server 2003 ve Windows Vista’da da standart olarak kullanılmıştır. Microsoft’un önceki FAT dosya sisteminin yeniden yapılandırılmasıyla oluşmuştur. exFAT; daha iyi bir mobil kişisel depolama artan ihtiyaçlarına uygun yeni bir dosya sistemidir. Microsoft vista sürümü ile sisteme girmiştir.

NTFS, FAT ve FAT32 karşısında ne sunuyor?

– 4GB’dan büyük dosyaları okuyabilme ve yazabilme.

– 32GB’dan büyük bölümler oluşturabilme. – Dosyaları sıkıştırarak alan kazanabilme

– Daha iyi boş alan yönetimi, dolayısıyla daha az parçalanma

– Büyük sürücülerde büyük kümelere izin verir, dolayısıyla daha az alan kaybı yaşanır

– Dosya ve klasörlere izinler tanımlanabilir (Profesyonel Windows sürümünde)

– EFS (Yalnızca Profesyonel Windows sürümünde) ile anında şifreleyebilme Karşılaştırma: FAT ve FAT32’nin NTFS’ye göre hangi avantajları var?

– Neredeyse tüm işletim sistemleri ile uyumlu – USB sürücüsünde daha az yer kaplar

– Daha az yazma işlemi, dolayısıyla daha hızlı ve daha az bellek kullanımı Karşılaştırma: exFAT’ın FAT ve FAT32’den üstün yönleri

– 4GB’dan büyük dosyaları okuyabilme ve yazabilme

– 32GB’dan büyük sürücü bölümleri oluşturabilme ve Daha iyi boş alan yönetimi, dolayısıyla daha az parçalanma.

exFAT, daha çok taşınabilir diskler ve sürücüler için tercih edilen bir dosya sistemidir. Mac ve Windows işletim sistemi arasında harici disk kullanmak bir eziyet haline gelebilir. Harici diski hangi bilgisayarda kullanacaksanız ona göre biçimlendirmek zorunda kalırsınız. Her defasında tekrar biçimlendirmek zorunda kalmamak için işletim sisteminden bağımsızlığı yüksek olan exFAT dosya sistemini kullanabilirsiniz. Windows’un varsayılan dosya sistemi NTFS, OS X işletim sisteminde salt-okunur olarak görülebilir. Yani Windows’ta biçimlendirdiğiniz bir USB belleği Mac’te okuyabilirsiniz ama içeriğini değiştiremezsiniz. Windows işletim sistemi ise Mac’ın varsayılan dosya sistemi olan HFS+ türü ile biçimlendirilmiş diskleri okuyamaz bile.FAT32 her iki işletim sistemi tarafından okunabilir ama bu dosya sisteminde bir dosya 4GB’dan büyük olamaz.

Reklamlar
Paylaş

Yakın zamanda yayınlananlar

Bitcoin’s Revolutionary Influence on the Future of Online Gaming

As we progress deeper into the digital age, the spheres of technology and finance continue…

1 hafta Önce

Tarayıcınızda Gizli Modu kalıcı olarak devre dışı bırakma

Tarayıcınızda gizli mod'da çalıştırmayı devre dışı bırakabilirsiniz. Windows ve macOS için Google Chrome'da, Windows için…

3 hafta Önce

Broadcom, VMware’in ücretsiz ESXi hipervizörünü sonlandırıyor

Broadcom, VMware'in ESXi hipervizörünün ücretsiz sürümünü durdurdu. Değişiklik haberi, aracın VMware.com'dan kaldırıldığını ortaya koyan ve…

1 ay Önce

AirPods bul nasıl kullanılır ?

Kaybolan airpod'unuzu bulmak için aşağıdaki 3 yöntemi kullanabilirsiniz. AirPod'larınızın kaybolması durumunda yerini bulmanıza yardımcı olması…

2 ay Önce

Broadcom’un VMware Revizyonu Dikkat Çekiyor

Vmware ve Broadcom Sanallaştırma öncüsü Vmware, Broadcom tarafından satın alınmasının ardından bazı değişiklikler geçiriyor. Kurumsal…

3 ay Önce

Google Fotoğraflar, One, Drive aboneliğini iptal edersem verilerim silinir mi?

Google Fotoğraflar, yani One aboneliğinizi iptal etmek mi istiyorsunuz ? Bildiğiniz gibi Google 15 GB…

4 ay Önce
Reklamlar