Reklamlar
Kategoriler: Donanım

M2 SSD nedir normal SSD ile farkları nelerdir

Son yıllarda kullanımı giderek artan M2 SSD diskler nedir ? normal disklerden veya normal SSD disklerden farklı nedir ? gibi konulara değineceğiz.

M2 SSD kullanımı, PC , notebook ve sunucularda oldukça artmaktadır. Öncelikle fiyat avantajından dolayı SATA III arayüzüne sahip SSD’ler bu sistemlerde tercih edilmektedir. SAS desteği olan sunucular için üreticiler bu arayüzü kullanan ve normal SATA SSD’lere göre daha geniş veriyolu imkânı sunan SAS 12G SSD’leri duyurmaya başladılar. Günümüzde yeni çıkan sunucularda SAS 12G kanal desteğinden dolayı yüksek IOPS ihtiyacı bulunan kullanıcılar bu ürünleri tercih etmektedir. Flash çip üreticilerinin maliyetleri düşürmek için yeni çiplerinde tek katman yerine çok katmanlı, hatta 3D flaş çiplerini üretmesinden sonra, tek flash çipi içinde çok daha yüksek kapasitelere uygun maliyetler ile ulaşılabilmiştir. Bu teknoloji ile sayesinde sektörde öncü firmalardan biri olan Samsung , 16TB kapasiteli SSD üretebilmektedir.

M.2 soketleri ilk olarak Bluetooth, Wifi gibi donanım ürünlerinde kullanılmıştır.M.2 standartlarında farklı genişlik ve boyda ürünler bulunabilmektedir. Bu standart kapsamında ürün genişliği 12, 16, 22 ve 30 mm, ürün boyu ise 16, 26, 30, 38, 42, 60, 80 ve 110 mm olarak üretilmektedir. Ürün detaylarında boyu bilgisi önce genişlik sonra uzunluk belirtilerek gösterilmektedir.

Bilgisayarınızda bulunan porta bakarak kullanabileceğiniz M.2 SSD ye karar vermek hata olur. Bilgisayarınızda Tip B-M port olması durumunda PCIe x4 desteği bulunmayabilir, bu durumda yuvanız sadece SATA olarak destek verecektir. PCIe x 4 desteği Tip M slotlarda bulunmaktadır. Bu bilgisayarlarda da AHCI veya NVM Express (NVMe) destekleri sorgulanmalıdır. Tüm Tip M destekli bilgisayarlar AHCI mod destekler bilgisi bulunmasına karşın, kendi testlerimizde bazı bilgisayarların AHCI ile çalışmazken NVMe de problem çıkarmadığı gözlemlenmiştir.

Günümüzde çoğunlukla kullandığımız Sata III arayüzü maksimum 600 mb/s hızlarına ulaşabiliyordu.Saniyede 600 mb hızı yüksek gibi görünsede, artık SSD ler için yetersiz ve kısıtlayıcı bir arayüz.Günümüzde satılan SSD lerin 550/500 mb gibi okuma/yazma oranlarının olmasının nedeni de bu Sata III arayüzünün kısıtlamasıydı.600 mb/ saniye hızlarının üstüne çıkılabilmesi için yeni bir arayüze ihtiyaç duyuldu ve sonucunda NVMe arayüzü oraya çıktı.NVMe arayüzü Sata SSD ler gibi M.2 slotu üzerinden çalışabiliyor.NVMe arayüzünün farkı artık Sata arabirimini bırakarak PCI Express arabirimi üzerinden çalışması. Bu sayede oldukça yüksek bant genişliğinde kullanılabiliyor.

Reklamlar
Paylaş

Yakın zamanda yayınlananlar

Bitcoin’s Revolutionary Influence on the Future of Online Gaming

As we progress deeper into the digital age, the spheres of technology and finance continue…

2 hafta Önce

Tarayıcınızda Gizli Modu kalıcı olarak devre dışı bırakma

Tarayıcınızda gizli mod'da çalıştırmayı devre dışı bırakabilirsiniz. Windows ve macOS için Google Chrome'da, Windows için…

4 hafta Önce

Broadcom, VMware’in ücretsiz ESXi hipervizörünü sonlandırıyor

Broadcom, VMware'in ESXi hipervizörünün ücretsiz sürümünü durdurdu. Değişiklik haberi, aracın VMware.com'dan kaldırıldığını ortaya koyan ve…

1 ay Önce

AirPods bul nasıl kullanılır ?

Kaybolan airpod'unuzu bulmak için aşağıdaki 3 yöntemi kullanabilirsiniz. AirPod'larınızın kaybolması durumunda yerini bulmanıza yardımcı olması…

2 ay Önce

Broadcom’un VMware Revizyonu Dikkat Çekiyor

Vmware ve Broadcom Sanallaştırma öncüsü Vmware, Broadcom tarafından satın alınmasının ardından bazı değişiklikler geçiriyor. Kurumsal…

3 ay Önce

Google Fotoğraflar, One, Drive aboneliğini iptal edersem verilerim silinir mi?

Google Fotoğraflar, yani One aboneliğinizi iptal etmek mi istiyorsunuz ? Bildiğiniz gibi Google 15 GB…

4 ay Önce
Reklamlar