Reklamlar
Bilişim

İlk bilgisayar virüsü ve virüslerin tarihi geçmişi

Bilgisayar virüsleri, bilgisayar’ın yaygınlaşmaya başladığı günlerden beri, internet veya selefleri aracılığıyla yayıldı. Çoğu virüs, kullanıcıların bilgilerini çalmak veya sistemi devre dışı bırakmak için tasarlanmıştır.

Creeper sistemi” olarak adlandırılan ilk bilgisayar virüsü, 1971’de piyasaya sürülen kendi kendini kopyalayan deneysel bir virüstür. Bilgisayarın çalışmasını engelleyecek şekilde sabit diski dolduran bir virüstü. Bu virüs ABD’deki BBN teknolojileri tarafından oluşturuldu.

MS-DOS için ilk bilgisayar virüsüBrain” idi ve 1986’da piyasaya sürüldü. Disketteki önyükleme sektörünün üzerine yazılarak, bilgisayarın önyüklemesini engellemektedir. Pakistanlı iki kardeş tarafından yazılmıştır ve aslen bir kopya koruması olarak tasarlanmıştır.

Morris” 1988’de vahşi doğada yaygın olarak yayılan ilk Bilgisayar virüsüdür. Cornell Üniversitesi’nden lisansüstü bir öğrenci olan Robert Morris tarafından yazılmıştır. Yaklaşımı, sendmail ve diğer Unix uygulamalarındaki güvenlik açıklarının yanı sıra zayıf parolalar kullandı, ancak bir programlama hatası nedeniyle çok hızlı yayıldı ve bilgisayarların normal çalışmasına müdahale etmeye başladı. 15 saat içinde yaklaşık 15.000 bilgisayarı enfekte etti, bu sayı o günün internet kullanımına göre oldukça yüksek bir sayıdır.

Bunlar, bilgisayar tarihinin ilk virüsleri olarak anılır. Daha sonra virüsler giderek yaygınlaştı ve çoğalarak devam etti. Aşağıda, bilgi teknolojisinin toplumdaki rolü ile adım adım büyüyen en iyi bilinen veya önemli virüsler yer almaktadır:

Dijital çağın rezil virüsleri

1991 yılında “Michelangelo” virüsü ilk olarak Avustralya’da keşfedildi. Her yıl 6 Mart’a kadar uykuda kalacak ve daha sonra sıfır içeren depolama aygıtlarındaki ilk yüz sektörün üzerine yazacak ve bilgisayarın önyüklenmesini engelleyecekti. Sadece 20.000 bilgisayara virüs bulaştığı biliniyor.

1998’de “CIH” ortaya çıktı. Yaklaşık 60 milyon bilgisayarı etkiledi ve önemli sistem dosyalarının üzerine yazarak çok ciddi zararlara neden oldu. Tayvanlı bir öğrenci tarafından yazıldı.

1999’da “Melissa” virüsü, E-posta yoluyla dağıtıldı ve kendini Outlook adres defterindeki ilk 50 kişiye otomatik olarak gönderecekti. Üyelik gerektiren bazı erotik web siteleri için şifre gönderdiği için bilgisayara zarar vermedi. Bu, çok fazla e-posta trafiğinin e-posta sunucularının çökmesine neden oldu.

2000 yılı “iloveyou” yılıydı. Yine, e-posta yoluyla yayıldı. Ayrıca ofis, görüntü ve ses dosyalarının üzerine yazılmıştır. Virüs Filipinler’den geldi ve 10 günden az bir sürede 50 milyondan fazla bilgisayara bulaştı. Çoğu şirket, virüsün yayılmasını engellemek için e-posta sunucularını kapatmaya karar verdi.

2000 yılından bu yana, pek çok yeni virüs sistemleri tahrip etmek için yayınlandı. “Anna Kournikova”, Code Red, Nimba, Beast, SQL Slammer, Blaster, Sobig, Sober, MyDoom, Netsky, Zeus, Conficker, Stuxnet, CryptoLocker, Locky, Mirai ve WannaCry ilk akla gelenleridir.

Siber güvenlik tehditlerinin gelişimi

2013 yılında fidye yazılımı CryptoLocker virüsü ile başladı. Bu virüsün Locky ve WannaCry’nin yanı sıra Petya dahil olmak üzere birçok yeni sürümü var. Orijinal CryptoLocker virüsü, orijinal sürümünde yaklaşık yarım milyon bilgisayara bulaştı. TorrentLocker veya CryptoWall gibi bu klonlardan bazıları, Avustralya’daki bilgisayarları hedeflemek için özel olarak tasarlanmıştır.

Son zamanlarda çok hızlı yayılan, birçok virüse maruz kaldık: WannaCry ve NotPetya. Bu virüslerin her ikisi de Windows’un ağ üzerindeki dosyalara (SMB) erişmek için kullandığı protokolde bir güvenlik açığını kullandı. EternalBlue adlı bu güvenlik boşluğu, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı’ndan (NSA) çalan bir Hacker grubu tarafından halka açıldı. WannaCry, “Kill switch” keşfedilmeden önce 150 ülkede yaklaşık 200.000 bilgisayara bulaştı ve virüsün daha fazla yayılmasını engellendi.

Sonuç; Virüslerin kısa tarihi bu şekildedir. Hala isim olarak bilinmeyen, sürekli form değiştiren ve bilgisayarlara ciddi zararlar veren milyonlarca virüs vardır.

Reklamlar
Paylaş

Yakın zamanda yayınlananlar

Bitcoin’s Revolutionary Influence on the Future of Online Gaming

As we progress deeper into the digital age, the spheres of technology and finance continue…

1 hafta Önce

Tarayıcınızda Gizli Modu kalıcı olarak devre dışı bırakma

Tarayıcınızda gizli mod'da çalıştırmayı devre dışı bırakabilirsiniz. Windows ve macOS için Google Chrome'da, Windows için…

3 hafta Önce

Broadcom, VMware’in ücretsiz ESXi hipervizörünü sonlandırıyor

Broadcom, VMware'in ESXi hipervizörünün ücretsiz sürümünü durdurdu. Değişiklik haberi, aracın VMware.com'dan kaldırıldığını ortaya koyan ve…

1 ay Önce

AirPods bul nasıl kullanılır ?

Kaybolan airpod'unuzu bulmak için aşağıdaki 3 yöntemi kullanabilirsiniz. AirPod'larınızın kaybolması durumunda yerini bulmanıza yardımcı olması…

2 ay Önce

Broadcom’un VMware Revizyonu Dikkat Çekiyor

Vmware ve Broadcom Sanallaştırma öncüsü Vmware, Broadcom tarafından satın alınmasının ardından bazı değişiklikler geçiriyor. Kurumsal…

3 ay Önce

Google Fotoğraflar, One, Drive aboneliğini iptal edersem verilerim silinir mi?

Google Fotoğraflar, yani One aboneliğinizi iptal etmek mi istiyorsunuz ? Bildiğiniz gibi Google 15 GB…

4 ay Önce
Reklamlar