Sosyal Medya

Facebook Gercekleri

Facebook’ta çok fazla fotoğraf paylaşıyorsanız, bu araştırmanın sonuçları hoşunuza gitmeyebilir!

Ve burada, bu hafta sonu yaptığım dağ yürüyüşünden 20 fotoğraf görüyorsunuz. Bu fotoda bir tepeye tırmanırken duruyorum ve burada da tepeden aşağı inerken.

Eminiz Facebook sayfanız, günlük yaşamlarının görsel kanıtlarının çok ilgi çekici olduğunu düşünen insanların fotoğrafları ile doludur. Gerçekte ise, bu olaylar çoğumuzun ilgi alanının dışında yer alıyor.

Neyse ki bu konu ile ilgili ilginç bir araştırma yapılmış durumda. Yapılan araştırmaya göre bu davranışları sergileyen insanlar, kendilerini “normal” insanlara yabancılaştırıyorlar.

CBS Washington’ın haberine göre, üç Britanya üniversitesi sıklıkla Facebook’ta fotoğraf paylaşan insanların “gerçek hayat ilişkilerine hasar verme riskinde oldukları” sonucuna ulaştı. Araştırmayı yapan üniversiteler ise Birmingham Üniversitesi, Batı İngiltere Üniversitesi (University West of England) ve Edinburgh Üniversitesi.

Tabii ki bu araştırma, insanların gerçek hayat ilişkilerine sahip olduğu varsayılarak yapılmış durumda. Ancak kabul etmek lazım ki Facebook gibi sanal ortamların en ilgi çekici yanı, insanlarda fiziksel bir görüşme ihtiyacı olmaması.

Tagger’s Delight adı verilen araştırma, paylaşılan fotoğrafların akademik bir resmini sunuyor: “Hedef ne olursa olsun, fotoğraf paylaşımında yaşanan artış, samimiyetteki düşüş ile alakalı bir durum.

Ancak bu araştırma akademisyenler tarafından yapıldığı için bazı ayrıntılar bulunmakta. Örnek vermek gerekirse “Yakın arkadaşların, kendi fotoğraflarını paylaşmaları samimiyette artışı gösterirken; yakın arkadaşların, arkadaş fotoğraflarını paylaşması samimiyette düşüşü işaret ediyor.

Peki bu günlerde kim gerçekten yakın arkadaş grubuna giriyor? Araştırmacıların temel amaçlarından biri ise, günlük fotoğraflarınızın hemen her çeşit insan tarafından görülebileceğini hatırlatmak. Özellikle çeşitli markaların hayran sayfalarında yapılan paylaşımlar bu konuda listenin başında geliyor: “Marka farkındalığını arttırırken ve bir markanın, organizasyonun veya amacın Facebook hayran sayfasının kritik kalabalığına destek olurken, fotoğraf paylaşımda bulunmak katılması istenenlere zararlı olabilir.”

Eğer açıklama yapmak gerekirse bu cümle kısaca “Eğer bir çikolata markasının sayfasında resimlerinizi paylaşıyorsanız, siz de bir çikolata konumunda olursunuz” şeklinde anlaşılabilir. Yani insanlara istedikleri gibi kullanabilecekleri bir fotoğraf sunmuş olursunuz. Sonuçlar ise her zaman iyi olmayabilir.

Kısacası bu araştırma, herkesin bu fotoğrafları “ufuk açıcı” bulmadığını işaret ediyor. Hatta bazılarına bu fotoğraflar sıkıcı bir hayatı daha önemliymiş gibi göstermek için paylaşılıyor olarak gözükebiliyor; ve bu konuda başarısız olunduğunu da..

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir