Donanım

Bios’a Nasıl Girilir

Dizüstü veya Masaüstü bilgisayarlarda “Bios’a nasıl girilir ?”  Bios, ingilizce Basic Input Output System anakartın rom belleğine yüklenen , siste ve donanımlar arasında haberleşmeyi sağlayan bir yazılımdır. Bios sistemin donanım durumunu kontrol ederek, işletim sisteminin açılmasını sağlar.

Her bilgisayarın BIOS’u vardır. Bios’a şifre koyabilir, donanımları yönetebilir ve önyükleme ayarları sıralamalarını değiştirebilirsiniz. Bios’a erişim oldukça kolaydır fakat giriş yaptıktan sonra ayarları kontrol ederken dikkatli olmanız gerekmektedir. Yapacağınız ufak bir değişiklik ile sisteminizin açılmamasına sebep olabilirsiniz. Bu yüzden görevini bilmediğiniz ayarları değiştirmemenizi öneririz.

Kullanıcıların BIOS’da yapacağı bazı standart ayarlar vardır. Usb, cd-dvd, Hard disk sıralamaları değiştirmek, onboard donanımları açmak veya kapatmak, sistem tarih saat ayarlarını yapılandırmak, power ayarlarını değiştirmek vb. gibi klasik ayarlar kullanıcılar tarafından en sık yapılan işlemlerdir.

Bios’a erişim tuşu her bilgisayar için farklılık göstermektedir. Giriş yaparken, hızlı olmanız ve doğru tuşa basıyor olmanız gerekmektedir. Bu yüzden aşağıdaki adımları dikkatli takip edin.

BIOS’a nasıl girilir ?

Bilgisayarınızın bios tuşunu öğrenmek için , cihazınız açılırken ilk aşamadaki ekranları dikkatli kontrol etmeniz ve hızlıca BIOS tuşuna basmanız gerekmektedir.

Başlıca BIOS giriş tuşları;

  1. DEL 
  2. F2
  3. F1
  4. F12
  5. ESC 
  6. ENTER

Bazı bilgisayarlarda erişim tuşu birkaç tuş ile kombinasyon şeklinde olabilir. Bilgisayar açılırken ilk ekranı takip ederek tuşları görebilirsiniz fakat bu ekran çok hızlı geçiyorsa “Pause” tuşuna basarak ekran geçişini durdurabilir ve tuşları daha kolay inceleyebilirsiniz.

Markalara göre bios tuşları

HP bios tuşu

Hp bilgisayarlarda diğer cihazlardan farklı olarak F10 tuşu ile giriş yapılır.

DELL bios tuşu

F2 tuşunu kullanarak bios a girebilirsiniz.

ASUS bios tuşu

Asus bilgisayarlarda genellikle DEL tuşu ve F2 tuşu kullanılmaktadır.

DELL bios tuşu

Dell bilgisayarlarda F2 tuşu kullanılmaktadır.

LENOVO bios tuşu

Lenovo dizüstü bilgisayarların BIOS’una girebilmek için genellikle F2 tuşu kullanılıyor fakat Lenovo’nun bazı modellerde klavye kombinasyonu değilde bu iş için özellikle düşünülmüş Novo tuşu da kullandığını da belirtelim.

Casper bios tuşu

Casper bilgisayarlarda F2 tuşu ile bios’a girebilirsiniz.

Samsung bios tuşu

Esc ve F12 tuşları kullanılmaktadır.

Acer bios tuşu

Acer bilgisayarda marka ve modele göre birçok farklı tuş kombinasyonu kullanılabilir. F2 – F12 – DELETE tuşları ile bios’a girebilirsiniz. Bazı modellerde FN tuşuna da basmanız gerekebilir.

Toshiba bios tuşu

Toshiba bilgisayarlarda F1 ve F2 tuşları kullanılır.

Bu tuşlar ile tüm markaların bios’una erişebilirsiniz. Giriş yapamadığınız bilgisayarlarda anakart modeli veya laptoplar için laptop modelini iletirseniz tekrar yardımcı olabiliriz.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. Samsung R530 dizüstü bilgisayarımın bios una uzun araştırmalar sonucu sayenizde girebildim. Teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir