Bilişim

Bilgisayar’a Virüs Nasıl Bulaşır

bilgisayar virüs

Merhaba ozengen.com takipçileri. Bugün bilgisayar’a virüs nasıl bulaşır konusunu işleyeceğiz. Virüslerin veya zararlı yazılımların amacı bilgisayarınızın çalışmasını aksatmak , değitirmek veya tamamen engellemektir. Günümüzde virüsler çok değişiklik göstermektedir. Bilgisayarınızın çalışmasını engelleyen virüslerin yanında tamamen ticari amaçla üretilen ve bilgisayarınız üzerinde yaptığı değişiklikler ile para kazanmaya çalışan virüs çeşitleride vardır.

Virüsleri en anlaşılır şekilde sizlere ayırmaya ve bulaşma yollarını anlatmaya çalışalım. Virüslerin hepsini anlatmak mümkün değil tabiki fakat günümüzde en yaygın ve tehlikeli virüsleri tek tek anlatmaya çalışacağız.

virüs

Sahte Linkler ve Programlar

Günümüzde en yaygın zararlı yazılım yüklemeleri bu yöntemle yapılmaktadır. İnternetten program indirmek istediğiniz zaman karşınıza birçok sahte linkler çıkar. Bu linklere tıklamanız sonucunda indirmek istediğiniz dosyalarla alakasız yazılımlar indirirsiniz.

sahte download

Örnek olarak bilgisayarımıza Ccleaner yazılımını indirmek istiyoruz.Görselde gördüğünüz gibi açılan sayfada 10‘a yakın dosya indirme seçeneği görünüyor. Arama sonuçlarında girdiğiniz sitelerde Download veya indir butonları gördüğünüz zaman hemen tıklarsınız. Burada dikkat etmeniz gereken nokta indirdiğiniz dosyanın ismidir.

ccleaner

Görselde gördüğünüz gibi Ccleaner dosyası için CCsetup dosyası indiriliyor. Burada alakasız isimler gördüğünüz taktirde bu programları indirmiş olsanız bile kesinlikle yüklemeyin. Bu tarz zararlı programlar internet kullanımınızı , bilgisayar kullanımınızı tamamen aksatmaya yöneliktir.

Usb Bellek Flash disk Virüsleri

Flash bellek ve usb belleklerde bulunan viüsler her zaman bilgisayarlarınız için çok tehlikeli olmuştur. Verilerinizi taşımak için kullandığınız bu bellekleri her bilgisayarda kullanmamanızı öneririz.

Korunmanın en önemli yolu takılan belleklerin antivirüs taramasını yapmadan giriş yapmamaktır.

flash virüs

Virüslü olduğundan şüphe ettiğiniz flash belleklerin içine giriş yapmadan , sağ tıklayıp Ara seçeneğini kullanarak dosyalarınıza ulaşabilirsiniz. Bu sayede Autorun virüslerinden etkilenmemiş olursunuz. Bu tarz virüslerde bilgisayarınızda oldukça can sıkıncı sorunlar ortaya çıkarmaktadır. Dikkat etmekte fayda var.

 Sosyal Medya Virüsleri

İnternet kullanıcıları neredeyse virüsler oradadır. Sosyal medya virüsleri yaymak için tam bilgisayar korsanlarına göre platformlardır. Sosyal medyada virüsler kullanıcılardan arkadaş listelerine , oradan onların arkadaş listesine şeklinde yayılır. Virüslerden korunmak çok kolaydır aslında. Tek yapmanız gereken bilmediğiniz linklere tıklamamaktır.

Bu virüsler ödül vaatleri , +18 görüntüler , arkadaşlarınız tarafından yapılmış gibi gösterilen paylaşımlar , mesajlar , insanların dikkatini çekecek konular , yarışmalar kısacası gördüğünüz anda tıklamanızı sağlamanız için herşeyi kullanabilirler.

facebook-yarisma-virusu

kanka bu senmisin

Linklere tıklamanız virüsün bulaştığı anlamına gelmez fakat karşınıza çıkan aşamaları onaylamanız durumunda bilgisayarınıza zararlı yazılımları yüklemiş olursunuz.  Bu tarz yüklemelerde korsanlar çok uyanık davranmaktadır.

adobe-flash-virus
Sahte Uyarılar

Sahte bir linke tıklarsınız ve Videoyu izlemek için Flash player yüklemeniz gerekiyor diye uyarı ile karşılaşabilirsiniz. Bu tuzaklara kesinlikle düşmeyin. Flash Player , java vb. Eklentileri sadece üretici firmaların sayfalarından indirmelisiniz.

 Exe Virüsleri

Yüklediğiniz programlar’a entegre edilmiş virüsler vardır. Antivirüs programları genellikle bu virüsleri tespit etmektedir fakat güncel bir antivirüs programınız yoksa buna benzer virüslerden etkilenme ihtimaliniz çok yüksekdir. Bu virüsler bilgisayarınızın başlangıcına yerleşir ve arka planda çalışarak görevlerini yerine getirirler.

Bu tarz virüslerin birçok amacı olabilir. Genel anlamda bilgisayarınızın arka planında çalışarak işlemci , ram veya internet trafiğinizi kullanarak bilgisayarınıza zarar vermektedir.

Örnek olarak son zamanlarda çok yaygın olan Dgen.exe virüsünü ele alalım. CTRL – ALT – Delete ile görev yöneticisine girip işlemler menüsüne tıkladığınız zaman arka planda çalışan servisler ve bilgisayarınızı kullanım raporlarını görebilirsiniz.

Görselde gördüğünüz gibi Dgen.exe adındaki virüs işlemcinin %95’ini kullanıyor. Bu’da bilgisayarınızda herhangi bir işlem yapılamaz durumda olduğu anlamına gelmektedir.

dgen virüs

Buna benzer dosyaların kaynağını ve başlangıç ekranında devre girmesini engellemeniz gerekmektedir.

Başlat Menüsünden Arama bölümüne Msconfig  yazarak başlangıç ayar menüsüne giriş yaparak bu programları kontrol edebilirsiniz.

başlangıç

Başlangıç Öğesi / Üretici / Komut bölümünden programın ismini ve çalışma dosyalarını görebilirsiniz. Burada yabancı yazılımları kaldırarak başlangıçta devreye girmesini engelleyebilirsiniz.

Son zamanlarda en çok kullanılan virüs metotlarını anlatmaya çalıştık. Tabiki virüsler ve bulaşma yöntemleri bunlarla sınırlı değil hergün bu ve buna benzer yollarla birçok virüsler ortaya çıkmaktadır. Bu tarz virüslerin bulaşmasını engellemek için bilgisayarınızı gerçekten çok dikkatli bir şekilde kullanmanız gerekiyor. Özellikle antivirüs programları bu konuda önem arzetmektedir. Antivirüs programı kullanmanızı ve bu programları güncel tutmanızı öneriyoruz.  Yukarda anlatılanlara dikkat etmeniz durumunda bilgisayarınızı temiz bir şekilde kullanabilirsiniz.

Bilgisayar’a virüs bulaşma nedenleri 2014 Serkan ÇATALTAŞ

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir