Yazılım

Bilgisayar Yavaşladı Windows 7-8-10 Çözüm

Windows işletim sistemlerinde, kullanıcıların en çok şikayet ettiği konulardan biri olan “Laptop veya masaüstü Bilgisayarım yavaşladı ne yapabilirim” konusunda detaylı bir yazı ile sorunu çözmeye çalışacağız. Windows 7 , Windows 8 ve Windows 10 işletim sistemlerinde yavaşlık sorunları için yapılabilecek bazı işlemler vardır. Bu işlemler bilgisayarınıza her zaman %100 etki sağlamayabilir fakat sorunun kaynağına göre bu durum değişebilir. Örneğin virüslü bir bilgisayarda zararlı yazılımlar bilgisayarı büyük oranda meşgul ediyorsa, bu virüsten kurtularak ciddi bir hız kazanabiliriz.

Öncelikle işletim sisteminin yavaşlamasına neden olan başlıca konulara bakalım;

  1. İşletim sisteminin doğru ve kararlı bir şekilde çalışabilmesi için sistem diskinde en az %10 boş disk alanı olması gerekmektedir.
  2. Windows 7 8 ve 10 işletim sistemleri için minimum 2 GB ram’e ihtiyaç vardır.
  3. Bozuk sistem dosyaları ve hasarlı işletim sistemleri için onarım işlemi gerekebilir. Cmd komut satırına sfc / scannow komutu ile bu kontroleri yapmamız gerekebilir.
  4. Bozuk sistem dosyaları bilgisayarı yavaşlatabilir. Chkdsk komutu ile onarım yapabiliriz.
  5. Zararlı yazılımlar en sık karşılaşılan sorundur. Virüslü yazılımlar bellek ve işlemcimizi normalden fazla çalıştırarak donanım kaynaklarımızı tüketebilir.

Yukardaki tüm sorunları giderebilmek için aşağıdaki adımları sırası ile uygulayabilirsiniz.

Disk üzerindeki hataları denetlemek ve düzenlemek için;

Windows üzerinde Denetleme yapmak istediğiniz diske sağ tıklayıp/Özellikler / Araçlar seçeneğine girerek “Şimdi denetle”  seçeneğine tıklayarak işlemi yapabilirsiniz.

disk denetle

Chkdsk /f c: 
Diskteki hataları düzeltir. Diskin kilitlenmesi gerekir. Chkdsk sürücüyü kilitleyemezse, bilgisayarı yeniden başlattığınızda sürücüyü denetlemek isteyip istemediğinizi soran bir ileti görüntülenir.

Komut satırına giriş yaptıktan sonra yukardaki komutlardan herhangi birini veya sadece chkdsk komutunu kullanabilirsiniz.

sfc / scannow

Bilgisayarımızda bulunan zararlı yazılımları temizlemek için AdwCleaner , Hijacker veya Malwarebytes yazılımlarını kullanabiliriz.

AdwCleaner programını indirip bilgisayarımıza kuruyoruz . AdwCleaner başlamadan önce, tüm açık programları ve internet tarayıcıları kapatın , sonra AdwCleaner simgesine çift tıklayın .

Lisans koşullarını kabul etmek için I Agree butonuna basın

Tara butonuna basarak tarama işlemleri başlatabilirsiniz.

adwcleaner kullanım 1

Taramayı yaptıktan sonra virüsleri Temizle butonuna tıklayarak silebilirsiniz. Program virüsler hakkında size bilgiler verecektir

adwcleaner kullanım 2

Tarama bittikten sonra bilgisayarınızı yeniden başlatmanız gerekebilir.

Hijackthis kullanımı basit bir programdır. Programı indirip çalıştırdıktan sonra aşağıdaki gibi bir arayüz ile karşılaşacaksınız.

Scan butonuna basarak taramayı başlatabilirsiniz.

HijackThis

Fix Checked butonuna basarak tespit edilen virüsleri silebilirsiniz.

Malwarebytes ile bilgisayarı temizlemek için; Yazılımı Malwarebytes.com resmi sitesinden indirebilirsiniz. Yazılımı indirdikten sonra güncel virüsleri tanıması ve temizlemesi için son sürüme güncellenmesi gerekmektedir.  Güncelleme yapılmadan da tarama yapabilirsiniz fakat güncel virüsleri temizlemek için bu işlemi yapmak önemlidir.

Update işlemi tamamlandıktan sonra sol menüde bulunan “Scan” sekmesine tıklayarak tarama seçeneklerini görebilirsiniz.

Burada hızlı tarama , özel tarama veya detaylı tarama seçeneklerinden birini seçebilirsiniz. Malware taramaları için “Threat scan” seçeneğini kullanmanız yeterli olacaktır.

Tarama işlemi aşağıdaki gibi aşama aşama devam edecektir. Virüs tarama sırasında tespit edilen virüsleri bu ekranda görebilirsiniz. Tarama tamamlandıktan sonra virüsleri silebilir veya karantinaya alabilirsiniz. Tarama geçmişinizi “Reports” ekranından gözlemleyebilirsiniz.

Son olarak kayıt defteri ve gereksiz dosyaların temizliği için Ccleaner yazılımını kullanabilirsiz.

Öncelikle sistem analizimizi yapıyoruz.

cleaner 2

Analiz tamamlandıktan sonra temizliğe bağla seçeneğine tıklayarak temizleme işlemini tamamlayabilirsiniz. Bu işlemi kayıt defteri için de yapmanız gerekmektedir.

cleaner 4

Virüslü yazılımların bilgisayar açılışında devreye girmesini engellemek için kaynağını bilmediğimiz yazılımların açılışta devreye girmesini engelleyebiliriz. işlem için;

Başlat Menüsünden Arama bölümüne Msconfig  yazarak başlangıç ayar menüsüne giriş yaparak bu programları kontrol edebilirsiniz.

başlangıç

Başlangıç Öğesi / Üretici / Komut bölümünden programın ismini ve çalışma dosyalarını görebilirsiniz. Burada yabancı yazılımları kaldırarak başlangıçta devreye girmesini engelleyebilirsiniz.

Tüm bu işlemleri uyguladıktan sonra bilgisayarımızı yeniden başlatarak bilgisayar hızımızı test edebiliriz. Bu işlemler sonrasında bilgisayarınızda farkedebileceğiniz derecede hızlanma olacaktır. İşlemleri yapmanıza rağmen hala sorun yaşıyorsanız işletim sisteminizi yeniden kurmanız gerekebilir. Sistem çekirdeğini etkileyen bazı hatalar için sistemi yeniden kurmaktan başka çözüm olmayabilir. Umarım bu eğitim makalemiz sizler için faydalı olmuştur.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir