Donanım

Server Çeşitleri ve Kullanım Amaçları

rack server

Merhaba Ozengen.com takipçileri. Bugün sizlere sunucu çeşitleri ve görevleri hakkında bilgiler vermeye çalışacağız. Server (sunucu), bilgisayar ağları üzerinde, diğer kullanıcıların kullanımına açık kaynak, bilgi ve verilerin depolandığı bir bilgisayar birimidir. Barındırma yapılarına göre Sununucu çeşitleri;

1. Shared Hosting: Fiziksel gücü ve bağlantı bant genişliğine göre birçok kullanıcıya hizmet veren sunucu türleridir.

2. Co-location: Kendi sunucumuzu özel hazırlanmış veri merkezlerinde yüksek hızda hizmet bağlantısı ile yayına açar

3. Dedicated: Fiziksel sunucu ve bağlantı firma tarafından karşılanır.

Fiziki olarak server çeşitleri: Rack Server, Blade Server ,Standart Sunucular olarak 3’e ayrılır.

Rack Mounted Server: Günümüzde en çok kullanılan server çeşitlerinden biridir. Az yer kapladığı ve kabinetlerde kolayca muhafaza edilmesinden dolayı oldukça kullanışlıdır. Türleri U ile ifade edilmektedir. Bu değer kabinette kapladığı yere göre değerlendirilmektedir. 1U 1.75 inç yüksekliğe eşdeğerdir.

Blade Server: Daha gelişmiş veri merkezlerinde kullanılan bu sunucular, bir şase üzerinde ,serverin çalışması için gerekli tüm donanımların farklı kasa şeklinde toplandığı bir sunucu türüdür. Herhangi bir güç kaynağı yoktur ve enerjiyi şaseden almaktadır. Sunucunun çalışması için gerekli olan tüm Network , Storage gibi ekipmanlar , bir şase üzerinde toplanabilir. En büyük avantajı, herhangi bir arıza durumunda , hiçbir kesinti olmadan müdahale edilebilir olmasıdır.

Standart Sunucular: Küçük/orta işletmelerde , veritabanı veya dosya saklama amaçlı kullanılan sunuculardır.

Sunucular kullanım alanları , Sunucu türleri

Proxy Sunucu-Server: Web tarayıcılar ve istemciler arasında köprü görevi görür. istekleri filtre etmek, performansını artırma ve bağlantıları paylaşma gibi görevleri vardır.

Mail Sunucusu: Kurumsal bir ağ üzerinden tüm posta taşıma görevlerini görebilen sunuculardır.

Uygulama Sunucusu: (application server) Birçok uygulamalar’ın , clientler ile haberleşmesini sağlayan ve özel verilerin saklanmasını , korunmasını sağlayan özel sunuculardır.

İletişim sunucuları: (communication server) Anlık mesajlaşma IM ve haberleşme gibi ihtiyaçları karşılayan gerçek zamanlı iletişim sunucu çeşitleridir.

FTP Sunucusu: File Transfer Protocol , bilgisayarlar arasında verileri güvenli bir şekilde taşımaya ve saklamaya yarayan sunuculardır.

Sanal sunucu: Günümüzde sanal sunucuların sayısı normal sunucuları geçmiş durumdadır. Bir donanımsal sunucu üzerinde birbirinden bağımsız ve izole olarak birden fazla işletim sisteminin maksimum performansla barındırılmasına olanak sağlayan bir teknolojidir. Terimsel olarak VPS ve VM kısaltmaları ile anlatılır. VPS, Virtual Private Server yani Sanal Özel Sunucu ve VM, Virtual Machine yani Sanal Makina olarak açılır.

Basit bir anlatımla günümüzde en çok kullanılan sunucu çeşitlerini ve kulanım alanlarını anlatmaya çalıştık. Konu hakkında fikirlerinizi yorum olarak bizlere iletebilirsiniz.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir