Donanım

Raid Nedir Raid Yapıları Hakkında Herşey

Raid nedir ? Sorusuna cevap vermeye , Raid yapıları hakkında bilgiler vermeye çalışacağız. Bu konu hakkında birçok farklı kaynak var fakat yeterince anlaşılır olmadığını düşündüğümüz için basit bir ifade ile tekrar anlatmaya çalışacağız. Raid (Redundant Array of Independent Disks) , birbirinden bağımsız diskleri birleştirmek için kullanılan bir teknolojidir. Raid’in başlıca yararları hata tolerenasını , veri bütünlüğünü ve disk bütünlüğünü arttırmasıdır. Performans’ınızı arttırmanın yanında yedeklemeyi sağlaması en büyük artılarındandır.

Yazımızda sadece, günümüzde en çok kullanılan raid yapılarına değineceğiz. Yapı seçimi yaparken performans , kapasite ve maliyet değerlendirmeleri yapılarak karar verilmelidir. Raid , Donanımsal ve Yazılımsal olmak üzere ikiye ayrılır.

raid0

RAID 0

RAID 0 ‘da bilgiler disklere ardışık olarak yazılır ve yazılan veriler farklı disklerde olduğundan dolayı yazma ve okuma işleminde performans sağlar. Bu yapı kapasite ve performansı en üst düzeye çıkarır fakat herhangi bir yedekleme yapılamaz. Veri güvenliği olarak oldukça riskli olmasına rağmen , performans anlamında tercih edilebilir.

En az 2 disk ile yapılabilir. Örneğin: 2 adet 300 GB diskimizin olduğunu varsayalım. 300X300= 600 GB olarak disklerimizi kullanabiliriz.

RAID 5

Hem performans hemde hızın en üst düzeyde olduğu bu yapı en az 3 disk ile oluşturulur. Kapasite açısından bir avantajı bir yedek çoklu RAID setlerine ek fazlalık sağlayabilir olmasıdır. RAID 5 SCSI / SAS diskler için en çok kullanılan seçimdir.

Sistemdeki bir diskin arızalanması durumunda sistem kapatılmadan disk değişimi yapılabilir ve RAID yapısı hiçbir zarar görmeden devam eder. Bu yapıda veriler disklere bir algoritma ile yazılır ve disklerden birisine her verinin bir algoritması kaydedilir bu sebeple veri güvenliği de üst seviyededir.

RAID 6

Raid 6 yapısı hemen hemen Raid 5 ile aynıdır. Tek farkı Parity diskinin 1 tane değil de 2 tane olmasıdır. Parity diskinin 2 tane olmasından dolayı okuma hızı RAID 5 ile aynı olmasına rağmen yazma hızı RAID 5’e göre daha yavaştır. Bu yapıyı kulanabilmek için en az 4 disk gereklidir ayrıca RAID kartınızın RAID 6 modelini desteklemesi gerekmektedir.

 

raid10

RAID 10

RAID 1 ve RAID 0 birleşmesinden oluşan bir yapıdır. Bu yapıyı kullanabilmek için en az 4 diske ihtiyaç vardır. Her yansıtılmış çifti bir diskin işlevsel olduğu sürece, veri alınabilir. Veri her blokta ikinci diske yazılır, durum böyle olunca , yedeklilik mükemmel bir düzeyde tutulur. Maliyet düşünüldüğü zaman , verilerin önemli olduğu sunucularda tercih edilmelidir.

RAID 10 çok iyi yedeklilik ve performans sağlar, ve tek dezavantajı sürücülerin toplam ham kapasitesinin sadece% 50’si nedeniyle yansıtma için kullanılabilir olmasıdır. Tek bir RAID grubundaki 2 diskin arızalanması RAID yapısını bozar.

Yazı ilerleyen günlerde diğer RAID yapıları ile güncellenecektir. Yapı tercihi yaparken uzun vadede düşünüp güvenlik, performans ve maliyet kriterleri içinde değerlendirilmelidir. Sorularınızı yorum atarak bizlere ulaşatırabilirsiniz.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir