Yazılım

“Powerpoint 2010” Slayt Nasıl Yapılır

PowerPoint-2010-2

Microsoft powerpoint sunum hazırlamak için en çok kullanılan programdır. Powerpoint ile sunum hazırlamak ve yapmak oldukça kolaydır. Etkili grafikler ve animasyonlar ile yaptığınız slaytları daha zengin ve anlaşılır hale getirebilirsiniz. Satış ve pazarlama görevlileri, teknisyenler, eğitimciler, hissedarları bilgilendirmekle görevli şirket uzmanları, bütçe-maliyet analizi ve değerlendirmesi yapan görevliler ve bunlar gibi birçok meslek grubundan insan, gerek kendi firmaları içinde gerekse dışarıdaki müşterilerine veya sorumlu oldukları kişilere iletmek istedikleri önemli bilgileri sunum yaparak aktarmaktadırlar.

Detaylı bir slayt hazırlamak ya da yüzeysel bir slayt hazırlamak için en iyi tercihiniz Powerpoint 2010 olacaktır. Şimdi slaytları nasıl hazırlayabiliriz kolay bir şekilde anlatmaya çalışalım.

1 – Power Point; proğramınızı açıyorsunuz programın içinde mouse’nuzun sagına tıklıyorsunuz ve arka planı tıklıyorsunuz daha sonra imlece tıklıyorsunuz ve dolgu efeklerini seçiyorsunuz, üstten 4. sıradan resimi tıklıyorsunuz alttaki resmi seç butonuna basıyorsunuz ve daha önce seçtiğiniz ve bilgisayarınıza kayıt ettiğiniz manzaraya ulaşıyorsunuz, resmin üzerine tıklıyorsunuz ve ekle buutonuna basıyorsunuz yukarıda sağda tamamı tıklıyorsunuz uygula seçeneğine tıklarsanız o sayfaya resim yerleşiyor yok tümüne uygulaya tıklarsanız tüm slayt sayfalarına bu resim otomak işlenecektir. Böylelikle ilk sayfayı yapmış oldunuz.

powerpoint 2010-1

2 – İkinci Sayfayı Oluşturmak; İkinci ve daha sonraki sayfaları oluşturmak için yukarıda ekle menüsünü tıklıyorsunuz otomatik olarak ikinci sayfanız oluşuyor, Eger slaytınız bir kaç sayfa olacaksa aynı işlemi tekrarlıyarak istediğiniz kadar sayfa oluşturabilirsiniz. Yine bunlara resim ekliyeceğiniz zaman yukarıda anlatıldığı gibi, programın içinde mausunuzun sagına tıklıyorsunuz ve arka planı tıklıyorsunuz daha sonra imlece tıklıyorsunuz ve dolgu efeklerini seçiyorsunuz, üstten 4. sıradan resimi tıklıyorsunuz alttaki resmi seç butonuna basıyorsunuz ve daha önce seçtiğiniz ve bilgisayarınıza kayıt ettiğiniz manzaraya ulaşıyorsunuz, resmin üzerine tıklıyorsunuz ve ekle buutonuna basıyorsunuz yukarıda sağda tamamı tıklıyorsunuz manzaranız pps sayfasına yerleşmiş oluyor.

3 – Manzara Üstüne Şiir Yazmak; Bunun için altta kare içerisinde A işareti bulunan Metin Kutusunu seçip manzaranın üstüne tıklamanız yeterli daha sonra istediğiniz şiiri klavyenizden yazabilirsiniz.

powerpoint 2010-2

4 – Yazınıza Hareket Verme; Yazdığınız şiirin her satırına hareket vermelisiniz bunun için şiirinizin satırını mausunuz ile karartın ve sağa basarak özel animasyonu seçin sağ üst tarafta oluşan efekt seç butonuna basın ve istediğiniz hareketi tıklayın böylelikle yazdığınız satır slayt başladığı zaman hareketli gelecektir. Bazı sözlerin vurgulu olması içinde metin kutusunun yanındaki Wordart Ekle menüsünü seçin ve yazınızı yazın daha sonra yine buna aynı şekilde özel animasyondan istediğiniz hareketi verin.

5 – Slayt Geçişi ; Oluşturduğunuz sayfaların daha güzel gelmesi için yukarıdan slayt gösterisini tıklayın onun altında bulunan slayt geçişini tıklayın her sayfa için yukarı sağdaki seçili slaytlara uygula bölümünden her hangi birini tıklayın. Böylelikle her sayfanız daha özel bir görünüm ile gelecektir.

6 – Geçişi Değiştir; Seçili slaytlara uygula bölümünün hemen altındaki geçişi değiştir bölümünün altındaki birinci imlecten slayt hızını ayarlıyabilirsiniz. Ses bölümünden ise her satırınıza ses efekti verebilirsiniz.

powerpoint 2010-3

7 – Müzik Ekleme; Slaytınıza müzik eklemek için yine aynı ses bölümünün imlecine tıklayıp asansör ile en alta iniyorsunuz ve diger sesleri tıklıyorsunuz. Bu sizi otomatik olarak daha önce bilgisayarınıza kayıt ettiğiniz wav uzantılı müziğe göntürecektir. Bunu slaytın ilk sayfasında yapmanız gerekiyor. Müziği seçip tıkladığınız zaman müzik slaytınızın ilk sayfasına otomatik olarak yerleşecektir. İkinci ve üçüncü sayfalarınızda ses yok menüsünü işaretlemelisiniz ki müziğiniz slayt ile başlasın ve sonuna kadar devam etsin.

8 – Zamanlama Provası; Slaytın estetiği önemli slayt müzik ile başlamalı müzik bittiği zaman bitmeli bunun için slayt gösterisini tıklayıp ordan zamanlama provasını seçin ve slaytınızın müziği başlayacaktır sol köşede de zaman sayacını göreceksiniz onu bir kere dinlemelisiniz ki müziğinizin kaç dakika sürdüğünü görebileseniz daha sonra bunu da kaç sayfa slayt yaptıysanız ona bölmelisiniz örneğin müzik 4 dakika ise slaytınız 4 sayfa ise her bir sayfaya 1 dakika verin.

9 – Slaytın Otomatik Tekrar Başlaması; Bunun için yukarıdaki slayt gösterisi bölümünü seçin ve gösteri ayarla bölümünü aç seçenekleri göster menüsünden

Tam olarak slayt yapmayı adım adım anlatmasada bu anlatımlan destek alarak güzel slaytlar hazırlarsınız umarım. Kafanıza takılan konularda yorum atarsanız yardımcı olabiliriz. Kolay gelsin. www.ozengen.com

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir