Donanım

Oyun notebook’u rehberi

notebook

Oyun için nasıl bir Notebook almalısınız?

Dizüstü bilgisayarınızda rahat rahat oyun oynamak için dikkat etmeniz gerekenler bu rehberde.

Eskiden konu oyun olunca masaüstü bilgisayarların eline su dökülmezdi. Elbette halen bir dizüstü bilgisayara yapacağınız yatırımı bir masaüstü bilgisayar toplamak için harcasanız ortaya oldukça tatminkar seviyede bir sonuç çıkacağına da eminiz. Ancak yeni trend mobilite. Elbette halen masaüstü bilgisayar kullanıcıları olmakla birlikte aralarına her geçen gün yenileri katılmaya devam ediyor. Fakat dizüstü bilgisayar pazarı çok daha aktif bir şekilde çalışıyor. Öyle ki önceleri dizüstü bilgisayar satın almak isteyen kullanıcılar, satın aldıkları cihazda oyun oynayabilecekleri konusunda ciddi endişeler taşıyorlardı. Ancak bugün öylesi tedirginlikler ortadan kalktı ve şimdi bu taşınabilir cihazlar gösterdikleri yüksek performansla tüm oyunları dize getirebiliyorlar.

Dizüstü bilgisayarda günümüz oyunlarını oynayabilmek için elbette seçici davranmanız gerekiyor. Ne yazık ki üzerinde her “oyun bilgisayarı” yazan dizüstü bilgisayar beklentinizi karşılayamayabiliyor. İşlemci türü ve hızı ne olmalı, hangi ekran kartı tercih edilmeli, minimum bellek seviyesi ne düzeyde çalışmalı gibi soruların yanı sıra daha pek çok noktaya değindiğimiz bu rehberimizde oyun oynamak için nasıl bir dizüstü bilgisayara yönelmeniz gerektiği konusunda fikir sahibi olabileceğinizi umuyoruz.

Ne tür bir işlemci tercih edilmeli?

Bilgisayarın kalbi olarak kabul edebileceğimiz işlemci, konu özellikle oyun olunca bizleri çok çekirdekli işlemci seçimine doğru itiyor. Bu platformda çok çekirdekli işlemciye sahip olmalısınız ki, oyun alanında sıkıntı yaşamayın. Elbette işlemci denince akla o malum soru geliyor. “AMD mi, yoksa Intel mi?” sorusunun cevabı aynı zamanda ekran kartınızın seçimini de belirlediğinden bu iki kategoriyi birlikte değerlendirmeniz gerekiyor. Her ne kadar taşınabilir platformlarda AMD, Intel’in bir tık gerisinde gibi görünüyor olsa da, taşınabilir platformu “dizüstü bilgisayar” kategorisinde sabitlediğimizde AMD’nin A serisi işlemcileriyle oldukça iyi iş çıkarttığını görebiliyoruz. Grafik çekirdekleriyle yeteneğini ispatlayabilen AMD A serisi işlemciler arasında özellikle A10’lu modellere sahip dizüstü bilgisayarları radarınıza alabilirsiniz.

Taşınabilir platformlarda sahip olduğu teknolojik ve medyatik yönüyle öne çıkan Intel ise, herkes tarafından bilindiği gibi konu “oyun” olunca çok çekirdekli i7 işlemcileriyle anılıyor. Piyasada oyun kategorisinin beklentilerini karşılayabilecek türdeki pek çok dizüstü bilgisayar modelinde tercih edilen Intel Core i7 işlemciler, getirdiği Intel Turbo Boost 2.0 teknolojisi ile işlemcinin dahili hızını arttırarak hız aşırtma seçeneği sunabiliyor. Elbette bu teknoloji AMD tarafından da atlanmıyor. AMD Turbo Core Max ile yine AMD işlemcinizin hızını gerekli duyduğunuz durumlarda arttırabiliyorsunuz. Yeniden Intel’e dönecek olursak, oyun için dizüstü bilgisayar arayışınızda güncel Core i7’li işlemcileri tercih etmeniz gerektiğini söyleyebiliriz. Ancak elbette bu işlemci tipini üzerinde bulunduran cihazların fiyatı da göreceli olarak yükselecektir. Eğer Intel’in daha uygun fiyatlı işlemci modellerini tercih etmek isterseniz bu kez Core i5 işlemcileri önerebiliriz. Elbette AMD tarafında da A10’a göre fiyat avantajı yaratacak olan A8 işlemcilerden de bu noktada bahsedebiliriz.

Geniş görüş alanı tercih sebebi

Kendinizi oyunun merkezine koyabilmeniz ve oyunlara rahatlıkla hakim olabilmeniz için dizüstü bilgisayar satın alırken ekranının büyük olmasına önem göstermelisiniz. Ancak bu noktada işin içine mobiliteyi de ekleyecek olursak iki farklı kullanıcı türünden bahsedebiliriz. Birinci tarafta; yüksek oyun adaptasyonuna ihtiyaç duyan ve dizüstü bilgisayarını sürekli yanında taşımak istemeyen (zaten ekranın başından fazla kalkmayan) “hardcore” oyuncu olarak tabir edebileceğimiz oyunseverler, diğer yanda ise; dizüstü bilgisayarını sürekli yanında taşıyan, oyunları seven, ancak oyunlarla olan ilişkisini mobil platforma taşımak isteyen “mobil” oyuncular. Hardcore oyuncuların satın almaları gereken dizüstü bilgisayarın ideal ekran boyutu 17 inç civarında olacağı gibi, mobil oyuncular içinse bu miktar daha aşağıda seyredecektir. Piyasada 11 inçlik “oyun canavarlarının” olduğunu hesaba katarsak her iki kitle de kendine uygun ekran boyutunu bulacaktır. Ancak bizim tercihimizi soracak olursanız, konu oyun olunca geniş ekranlı modeller bizim için her zaman önde geliyor. Özellikle tablet ve ultrabook’larla birlikte mobil oyunculuk o alana doğru kayarken, evde şöyle geniş geniş oyun oynayabileceğimiz sağlam bir dizüstü bilgisayar bizce daha cazip.

Ekran boyutu tek başına yeterli değil elbette. Ekranın büyük ya da küçük olmasından ziyade her iki kullanıcı tipini de ortak noktada buluşturacak olan özellik ise çözünürlük miktarı olacaktır. Satın alma aşamasında dizüstü bilgisayarın ekranının Full HD olmasına muhakkak özen gösterin. Ekran tipi olarak LED modelleri tercih edebileceğiniz gibi aynı zamanda ışıklı ortamlarda yansıma yapma ihtimaline karşı ekran parlaklığına da dikkat etmenizde fayda var. Ekran seçiminde diğer bir tercih noktası ise elbette ki 3D. Gerçi bu konu ekran kartı kategorisinde değerlendirilmeli ancak ekranı da bir o kadar ilgilendiriyor. Kısacası, eğer 3 boyutlu oyunlara ilgi duyuyor ve bu deneyimi yaşamak istiyorsanız piyasada gözlüklü ve gözlüksüz 3D sunan modelleri de inceleyebilirsiniz.

İyi bir ekran kartıyla oynayamayacağınız oyun yok

Önceleri dizüstü bilgisayar satın almak isteyen kullanıcılarda, cihazın oyunlarda göstereceği performansı konusunda tedirginlik doğar ve dizüstü bilgisayarın asla bir masaüstü bilgisayarın yerini tutacağı, performansına erişebileceği ihtimali verilmezdi. Bu önyargıda gözle görülür ölçüde haklılık payı da vardı elbette. Ancak geçen zamanla birlikte işlemcilerde olduğu gibi ekran kartları da dizüstü bilgisayarlarda daha yüksek performans göstermeye başladılar ve bu endişeleri ortadan kaldırdılar.

Elbette ekran kartı seçiminde de yine iki büyük firma karşı karşıya geliyor. Nvidia, GeForce serisi ekran kartları ile kullanıcıların karşısına çıkarken, AMD de Radeon serisiyle oyunseverlerin beğenisini kazanıyor. Ekran kartında marka seçimi genellikle işlemci seçimiyle birlikte otomatikman belirlenmiş oluyor. Ancak hangi markayı seçerseniz seçin önemli olan sağlam bir oyun performansı almak istiyorsanız tercih edeceğiniz dizüstü bilgisayarda harici bir ekran kartına yönelmeniz olduğu. Bundan sonraki adımlarda ise ekran kartının güncelliğini göz önünde bulundurmanız ve bellek miktarı ile tipine dikkat etmeniz gerektiği geliyor. Peki, ekran kartının güncelliğini nasıl anlayacaksınız? Hemen açıklayalım.

Eğer ekran kartından yana tercihinizi AMD’den yana kullandıysanız, Radeon serisi dahilinde sunulan modellerin numaralarına göz atmanız ekran kartının güncelliğini anlamanıza yeterli olacaktır. Bilmeniz gereken, göreceğiniz dört haneli sayının ilk hanesinin ekran kartının neslini, ikinci hanesinin sınıfını ve üçüncü hanesininse seviyesini gösterdiği. Nvidia tarafında ise GTX, GTS ve GT olarak belirlenen seviyelerden GTX en üst seviyeyi gösterirken, GT ise giriş seviyesi olarak kabul ediliyor. Bu kodlardan sonra gelen rakamlar ise kartın güncelliğini işaret ediyor. Güncel kartlar arasından da elbette bellek miktarını olabildiğince yüksek tutan modelleri tercih etmeniz daha iyi bir oyun performansı için vazgeçilmez unsur.

Bellek miktarı ve disk seçimi

Satın alacağınız dizüstü bilgisayarın sadece oyunlarda değil, tüm yapacağınız işlemlerde yüksek performans göstermesini istiyorsanız bellek miktarını yüksek tutmak durumundasınız. İşlemciniz ve ekran kartınız iyiyse 8 GB DDR3 gibi bir bellek size yeterli gelecektir. Ancak piyasada şu sıralar 16 ve 32 GB bellek miktarına sahip seçenekleri görebilmeniz de mümkün. Eğer olmuşken en iyisi olsun diyorsanız tercihinizi o yandan da kullanabilirsiniz, ancak bunun maliyeti de etkileyeceğini tahmin etmelisiniz. Satın alacağınız cihazın 32 GB’a kadar bellek desteği göstermesi de sizin için avantaj sağlayacaktır. Böylece bellek miktarını zamanla arttırabilir ve günün gerisinde kalmaktan kurtulabilirsiniz.

Dizüstü bilgisayarınızda yer alacak olan disk kapasitesine değinmemiz gerekirse, tahmin edebileceğiniz gibi yüksek kapasite sunan modellere yakın durmanızda fayda olacağını söyleyebiliriz. En azından bilgisayarınıza yüklediğiniz oyunların çeşitliliğini sağlamak istiyorsanız geniş diskleri tercih etmelisiniz. Bunun yanı sıra 7200 RPM’den daha düşük hızlı bir disk tercih etmemenizi tavsiye ediyoruz. Yine piyasada katı sabit diskli modellerin yanı sıra onunla aynı anda üzerinde SSD bulunduran cihazlar da bulunuyor. Eğer bütçeniz uygunsa SSD’li modelleri tercih ederek performansı veri okuma noktasında da üst seviyelere çekebilirsiniz.

Özel tasarımlar dikkat çeker

onu oyun olunca, elbette en az teknik detayların olduğu kadar dizüstü bilgisayarınızın dış görünümü de önem arz ediyor. Özellikle hardcore oyuncular tarafından özen gösterilen bu oyun canavarlarının tasarımları, farklılıklarını her yerde gösterebiliyor ve tüm ilgiyi üzerlerine toplayabiliyorlar. Özellikle keskin ve sert hatlara sahip kasa yapıları, üzerlerinde yer verdikleri küçük ayrıntılar, touchpad alanlarının kışkırtıcılığı ve faklı renklerle ışıklandırılmış klavyeleriyle görsel bir şölen yaratarak kullanıcılarının kendileriyle özdeşleşebilmelerini sağlayabiliyorlar. Elbette bunun yanı sıra dış görünümüyle oldukça sıradan modeller de var. Burada tercih tamamen oyuncuya, yani size kalmış durumda.

Tasarım konusunda takdir sizin ancak ergonomi konusunda birkaç şey söylemek isteriz. Öncelikle piyasada pek çok oyun bilgisayarı olarak lanse edilen, ancak yüksek teknik özellikleri nedeniyle her alanda kullanılabilecek türde cihaz var. Bu cihazları tasarımlarına bakarak hemen diğerlerinden ayırabilirsiniz. Zira oyuncular için geliştirilmiş olan dizüstü bilgisayarlar tasarımsal olarak çok büyük farklılıklar getirmese de tuş takımı alanıyla daha ergonomik kullanım imkanı sunabiliyorlar. Örnek vermek gerekirse “WASD” alanı farklı renklerle işaretlenebiliyor veya tuş takımı alanında öne çıkartılabiliyor. Yine bu şekilde yön tuşları bölümünün de özelleştirilmiş olması oyun sırasında ergonomiyi doğrudan etkileyen faktörler. Elbette bunun yanı sıra uzun geceler için klavyenin arka aydınlatmaya sahip olması ve üzerinde kısayol tuşlarına yer verilmiş olması da güzel bir ayrıntı olacaktır.

Ek özellikler revaçta

Oyun için tasarlanmış dizüstü bilgisayarlar beraberinde pek çok farklı özelliği de beraberinde getirebiliyor. Bazı modellerde optik sürücü olarak Blu-ray tercih edilirken, bu sayede sadece üstün oyun performansına değil, yüksek çözünürlükte filmler izleyebileceğiniz bir platforma da sahip olmanız amaçlanıyor. Hoparlör konusunda alanında önde gelen markalarla işbirliği yapan dizüstü bilgisayar modellerini de görebileceğiniz pazarda, atmosferi tamamlayabilmesi için ses kalitesini yukarı çeken ses teknolojilerini duymanız da mümkün. Bu iki noktada yine seçim tamamen size düşüyor. Bizce Blu-ray şu an için ek masraf yaratmaktan öteye gidemiyor. Elbette siz 3D destekli bir dizüstü bilgisayarı tercih eder ve 3D filmler izlemek isterseniz o ayrı elbette. Ses konusunda ise, satın alacağınız cihazın kaliteli hoparlörlere sahip olmamasına hiçbir sebep yok diye düşünüyoruz.

Bazı markalar ürettikleri konsept dizüstü bilgisayarıyla da dikkat çekiyor. Dizüstü bilgisayarının yanında cihazla uyumlu bir fare ve kulaklık seti sunan üreticiler, hatta bir çanta bile hediye edebiliyorlar. Eğer dizüstü bilgisayarı alırken A’dan Z’ye bir konsepte sahip olmak isterseniz, böylesi bir seçim de yapabilirsiniz.

Aksesuarlarla zenginleştirin

Onca dizüstü bilgisayarı incelediniz, sahip oldukları bileşenlere yakından baktınız, performans araştırması yaptınız, bütçenizi değerlendirdiniz ve sonunda istediğiniz gibi keyifle oyun oynayabileceğiniz bir dizüstü bilgisayarı satın aldınız. Peki, her şey bitti mi dersiniz? Sadece küçük bir adım kaldı; aksesuar seçimi. Evet, daha iyi bir oyun deneyimi için şimdi dizüstü bilgisayarınızı aksesuarlarla zenginleştirmelisiniz. Bu konuyu bir başka Satın Alma Rehberi’nde yakından ele alabiliriz elbette ama o zamana dek bu konuda kısaca birkaç kelam edebiliriz.

Eğer profesyonel oyuncu olma yolundaysanız iyi bir kulaklık ve fare seçimi yapmanız şart. Hatta buna bir de pad ekleyelim. Bunun yanı sıra yine programlanabilir tuşlu gamepad’lere göz atarak aralarından seçim yapmanız size oyun meydanlarında artı puan getirecektir. Eğer iyi bir oyuncu olma konusunda iddianız yok ancak oyun oynamaktan keyif alanlardansanız ise size şimdilik sadece bir adet fare yazıyoruz. ozengen.com iyi oyunlar diler.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir