Donanım

NTFS, FAT32 ve exFAT Nedir Farklar Nelerdir

fat32-dosya-sistemi

NTFS, FAT32, FAT ve exFAT dosya sistemleri nedir ? Arasındaki farklar nedir ? Fat32; Windows 95 OSR2, Windows 98 ve Windows Me, FAT dosya sisteminin güncelleştirilmiş bir sürümünü içerir. Güncelleştirilmiş bu sürümün adıFAT32‘dir. FAT32 dosya sistemi 4 KB kadar küçük varsayılan küme boyutuna izin verir ve 2 gigabayttan (GB) büyük EIDE sabit disk boyutlarını destekler. NTFS; (New Technology File System; Yeni Teknoloji Dosya Sistemi), Windows NT’nin standart dosya sistemidir ve Windows 2000, Windows XP, Windows Server 2003 ve Windows Vista’da da standart olarak kullanılmıştır. Microsoft’un önceki FAT dosya sisteminin yeniden yapılandırılmasıyla oluşmuştur. exFAT; daha iyi bir mobil kişisel depolama artan ihtiyaçlarına uygun yeni bir dosya sistemidir. Microsoft vista sürümü ile sisteme girmiştir.

exfat-dosya-sistemi

NTFS, FAT ve FAT32 karşısında ne sunuyor?

– 4GB’dan büyük dosyaları okuyabilme ve yazabilme.

– 32GB’dan büyük bölümler oluşturabilme. – Dosyaları sıkıştırarak alan kazanabilme

– Daha iyi boş alan yönetimi, dolayısıyla daha az parçalanma

– Büyük sürücülerde büyük kümelere izin verir, dolayısıyla daha az alan kaybı yaşanır

– Dosya ve klasörlere izinler tanımlanabilir (Profesyonel Windows sürümünde)

– EFS (Yalnızca Profesyonel Windows sürümünde) ile anında şifreleyebilme Karşılaştırma: FAT ve FAT32’nin NTFS’ye göre hangi avantajları var?

– Neredeyse tüm işletim sistemleri ile uyumlu – USB sürücüsünde daha az yer kaplar

– Daha az yazma işlemi, dolayısıyla daha hızlı ve daha az bellek kullanımı Karşılaştırma: exFAT’ın FAT ve FAT32’den üstün yönleri

– 4GB’dan büyük dosyaları okuyabilme ve yazabilme

– 32GB’dan büyük sürücü bölümleri oluşturabilme ve Daha iyi boş alan yönetimi, dolayısıyla daha az parçalanma.

ntfs-dosya-sistem

exFAT, daha çok taşınabilir diskler ve sürücüler için tercih edilen bir dosya sistemidir. Mac ve Windows işletim sistemi arasında harici disk kullanmak bir eziyet haline gelebilir. Harici diski hangi bilgisayarda kullanacaksanız ona göre biçimlendirmek zorunda kalırsınız. Her defasında tekrar biçimlendirmek zorunda kalmamak için işletim sisteminden bağımsızlığı yüksek olan exFAT dosya sistemini kullanabilirsiniz. Windows’un varsayılan dosya sistemi NTFS, OS X işletim sisteminde salt-okunur olarak görülebilir. Yani Windows’ta biçimlendirdiğiniz bir USB belleği Mac’te okuyabilirsiniz ama içeriğini değiştiremezsiniz. Windows işletim sistemi ise Mac’ın varsayılan dosya sistemi olan HFS+ türü ile biçimlendirilmiş diskleri okuyamaz bile.FAT32 her iki işletim sistemi tarafından okunabilir ama bu dosya sisteminde bir dosya 4GB’dan büyük olamaz.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir