İnternet

Google Arama Sırları ve Pratik Arama Yöntemleri

google parametre

Dünyanın en büyük arama motoru Google‘da arama yaparken istediğiniz sonuca en kolay nasıl ulaşabileceğinizi anlatacağım. Türk kullanıcıları arama motorunu istenilen seviyede kullanamamaktadır. Bunun en büyük örneği face, facebook, google kelimelerinin hala google’a aranıyor olmasıdır.

Türkiyede kullanıcıların adres çubuğuna websayfası adresini yazarak girme alışkanlığı yoktur. En basit kelimelerde bile adres çubuğuna yazmak yerine arama motorundan siteye ulaşmak gibi bir kolaylık peşindeyiz. Aslında olayı kısaca özetlemek gerekirse Google türk kullanıcıları anlamış değil. Bu tarz milyonlarca gereksiz arama Google için ciddi bir maliyet oluşturuyor ve bu durumdan hiç de memnun olmadıklarını düşünüyorum

Google aramalarının bilgi almaya yönelik olmasını ümit ediyorum. Aradığınız bilgiye en kısa yoldan ulaşmanızı sağlayacak parametreleri  inceleyebilirsiniz.

ozengen bilgisayar

“Tırnak içinde arama”

Aranan kelimeleri bütün halinde görmenizi sağlar

Örnek Arama Görsel: “Ozengen Bilgisayar”

ozengen-bilgisayar

– Koyarak Aramadan Çıkarma

Aramalarda çıkmasını istemediğiniz bir kelimenin başına – (eksi) koyarak arama sonuçlarında listelenmesini engelleyebilirsiniz

Örnek Arama Görsel: Ozengen -Bilgisayar

 Dosya Aramak

Dosya adı filetype: uzantı şeklinde arayarak arama sonuçlarında sadece dosyaların bulunduğu siteleri listeleyebilirsiniz. Program aramalarında oldukça işe yaramaktadır. Örneğin: Winrar filetype: rar

site arama

Belirli bir site içinden Arama yapmak

Aranan kelime site:ozengen.com Komutu ile belirli bir site üzerinden arama yapabilirsiniz. Arama sonuçlarında sadece belirlediğiniz site listelenecektir. Ayrıca sitenin başına eksi koymanız durumunda o sitenin arama sonuçlarında listelenmesini engelleyebilirsiniz.

Örneğin: Google site:ozengen.com şeklinde arama yaptığımız zaman sitemizde bulunan Google kelimesi içeren sayfaları görebilirsiniz.

Google -site:ozengen.com komutu ile sitenin aramada çıkmasını engellersiniz.

allinurl google

allinurl ile URL araması yapmak

allinurl komutu ile url üzerinden kelime araması yapabilirsiniz. Aradığınız kelimeler sadece url üzerinden listelenir.

Örneğin: allinurl: Ozengen yazdığımız zaman üstteki görselde gördüğünüz gibi url üzerinden listeleme yapılır.

allintitle ile Başlık araması yapmak

allintitle komutu ile tıpkı url aramada olduğu gibi sadece başlık araması yapabilirsiniz. Örneğin ders araması yaparken;  allintitle: Fizik dersleri şeklinde arama yaparsanız sadece bu konu başlıklarını görebilirsiniz.

google hesap makinası

Google Hesap Makinası Kullanımı

Google hesap makinası olarak kullanabilirsiniz. 5454+44 gibi arama yaptığınız zaman sayfanın en üstünde hesap makinasını görebilirsiniz.

google soru cevap

Google Soru – Cevap Araması

Google Algoritması ile sorularınıza da cevap verebilir. Örneğin 1 dolar ne kadar yazdığımız zaman sayfanın en üstünde güncel olarak sorumuzun cevabını bulabiliriz. 1 gün kaç saat , 1 yıl kaç gün vs. örnekleri çoğaltabiliriz.

 Google Bilinmeyenler

  • Google’ın indexlediği sayfaları aramak,dakikada 1 sayfa arasaydınız bile  95.116 yıl sürerdi.
  • Google’ın ” Bunu mu demek istediniz” Özelliği, arama hacmini 2 katı arttırdı.
  • Google’ın kullanmış servislerinin yayında kalmaya devam etmesi için , kullanıcıların yüzde 20’si tarafından kullanılması gerekiyor.
  • İnternet kullanıcıları günde 1 kere mutlaka Google’a giriyor.

Google İlginç Özellikler

Google neden var olduğunu bilmediğimiz ilginç özelliklere sahip. Kullanıcılar tarafından tesadüfen bulunan bu özelliklerin neden ve niye kullanıldığı bilinmiyor. Bunlardan bazıları;

Do A Barrel Roll: Yazdığımız zaman ekran dönmeye başlıyor

What is the loneliest number: Yazınca arama sonuçlarında 1 şeklince cevapla karşılaşıyorsunuz.

Askew: Yazınca arama motoru yana doğru yatıyor.

Google’ın bilinmeyen birçok arama sırrı ve özelliği mevcut. Google olmasaydı internet dünyası ne durumda olurdu diye düşünmemek elde değil. İnternet üzerinde bulunan sayfaların kalitesini arttırma ve kullanıcılara faydalı bilgiler verme çabası tamamen Google tarafından istenilen bir çalışmadır. Yazılacak daha çok şey var. Yazı ilerleyen günlerde güncellenecektir.

Google Bilinmeyenler – Arama sırları – Arama kodları

Serkan ÇATALTAŞ

 

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir