Donanım

Chkdsk Nasıl Kullanılır Chkdsk Komutları

Chkdsk, hard disk hata kontrolü ve onarma işlemi yapan bir komuttur.Bilgisayarınızda bulunan diskler zaman içerisinde veri okuma ve yazma işlemleri sırasında belirli noktalar oluşturur. Bu işlemler hard diskinizin ömrünü zamanla kısaltmaktadır. Bu tarz durumlarda işletim sisteminizde başlayan birçok sorunlar ile karşılaşabilirsiniz. Chkdsk tam bu noktada devreye girerek bu hataları algılamanıza ve onarmanıza yardımcı olur. Hard diskinize kopyalama yaptığınız esnada , dosyalara erişiminizin yavaşlamadığı zamanlarda , dosyaları silemediğiniz veya açamadığınız durumlarda Chkdsk komutunu çalıştırarak diskinizi onarabilirsiniz. Komut bozuk bölümleri , kayıp kümeleri , çapraz bağlanmış dizinler gibi sorunları çözebilir.

Özelliği kullanmak için 2 farklı yöntem kullanabilirsiniz. Öncelikle Windows üzerinde nasıl yapacağınızı, daha sonra daha detaylı bir kullanım için komut detaylarını sunmaya çalışacağız.

Komut satırına girerek aşağıdaki komutları kullanarak işlemi gerçekleştirebilirsiniz.

Chkdsk Komutları

Chkdsk /f c: 
Diskteki hataları düzeltir. Diskin kilitlenmesi gerekir. Chkdsk sürücüyü kilitleyemezse, bilgisayarı yeniden başlattığınızda sürücüyü denetlemek isteyip istemediğinizi soran bir ileti görüntülenir.
Chkdsk /v c:
Disk denetlendikçe, her dizindeki her dosyanın adını görüntüler.
Chkdsk /r c:
Bozuk kesimleri bulur ve okunabilir bilgileri kurtarır. Diskin kilitlenmesi gerekir.
Chkdsk /x c:
Gerekiyorsa, birimi önce çözmeye zorlar. Sürücüye açık işleyicilerin tümü geçersizdir. /x ayrıca, /f işlevlerini de içerir.
Chkdsk /i c:
Yalnızca NTFS ile kullanın. Chkdsk çalıştırmak için gereken süreyi azaltmak üzere, dizin girişlerini daha düşük düzeyde denetler.
Chkdsk /c c:
Yalnızca NTFS ile kullanın. Chkdsk çalıştırmak için gereken süreyi azaltmak üzere, klasör yapısı içinde döngü denetimlerini atlar.
Chkdsk /I Boyut
Yalnızca NTFS ile kullanın. Günlük dosyası boyutunu, yazdığınız boyuta değiştirir. Boyut parametresini atlarsanız, /l geçerli boyutu görüntüler.

Komut satırına giriş yaptıktan sonra yukardaki komutlardan herhangi birini veya sadece chkdsk komutunu kullanabilirsiniz.

chkdsk

Windows üzerinde Denetleme yapmak istediğiniz diske sağ tıklayıp/Özellikler / Araçlar seçeneğine girerek “Şimdi denetle”  seçeneğine tıklayarak işlemi yapabilirsiniz.

disk denetle

Chkdsk nasıl kapatılır ?

Bilgisayarınızın hazır olmadan kapatıldığı veya ciddi sorunlardan dolayı açılışta sürekli bu işlemi yapıyor olabilir. Kapatmak için aşağıdaki yolu takip ederek işlemi yapabilirsiniz.

Başlat / Çalıştır’a regedit yazıyoruz.

HKEY_LOCAL_MACHINE\System\CurrentControlSet\Control\Session Manager\ sağda bulunan BootExecute seçeneğine çift tıklayın ve aşağıdaki gibi düzenleyin.

autocheck autochk *

Bilgisayarınızı yeniden başlattıktan sonra Chkdsk ekranı ile karşılaşmayacaksınız.

Chkdsk nedir ? Nasıl yapılır ? hakkında sorulara cevap vermeye çalıştık. Umarım faydalı olmuştur. Siyah ekran ve windows ekranında kalma sorunlarında ciddi bir çözüm sunabilir.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir