Mobil

Cep Telefonunuz Kaybolur Ya da Çalınırsa

calinan-cep-telefonu

Cep Telefonunuzu Kaybeder veya Çaldırırsanız Yapmanız Gereken

Cep telefonun kaybolması ya da çalınması halinde yapılacaklar Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu web sitesinde oldukça detaylı açıklanmış.

5809 sayılı Elektronik Haberleşme Kanunu 58 nci maddesine baktığımızda kaybedilen ya da çalınan cihaz için ne yapılacağı yazmakta.

58 nci maddenin ilgili bölümü şöyle  Kurum sistemine kayıtlı olan elektronik kimlik bilgisini haiz cihazı çalınan, yağmalanan, kaybeden veya her ne suretle olursa olsun rızası dışında elinden çıkan kişiler cihazının elektronik haberleşme bağlantısının kesilmesi için öncelikle bilgi ve ihbar merkezine başvururlar.?

Bu çerçevede Bilgi ve İhbar Merkezi?nin telefonla aranmasının akabinde verilen bilgilerin doğrulanması durumunda cihazın haberleşme şebekesinden hizmet alması engelleniyor.

Bilgi ve İhbar Merkezi Çağrı Merkezi telefon numaraları şöyle : 444 9 777 – 0312 232 23 23

Bu telefonlara Türkiye?nin her yerinden 7/24 ulaşabilmek mümkün.

Unutmayın İhbarın gerçekleşmesi için hat sahibinin telefonla ihbarda bulunması gerekiyor. İhbar sırasında hat sahibinin verdiği bilgilerin doğrulanması için GSM İşletmecisine iletilmekte ve bilgilerin doğrulanması ile cihaz haberleşmeye kapatılmakta.

Kapatılan cihazlara ilgili GSM işletmecisi, “YASAL UYARI <imei> IMEI numaralı cihaz ÇALINTI’dır. En yakın kolluk kuvvetine teslim ediniz” şeklinde mesaj göndermektedir.

İhbarın Onaylandığını Anlamak

İhbar sonrası cihazın IMEI numarasını http://www.mcks.gov.tr/tr/imeisorgu.php adresinden sorgulanması halinde, “çalıntı ihbarı yapılmış cihaz“ olarak görülecektir.

İhbarın doğrulanmasını takiben yukarıdaki ifade çalıntı cihaz şekline dönüşecektir.

hbarın doğrulanmaması halinde kişilere kısa mesaj (SMS) gönderilerek bilgilendirilmektedir.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu‘nun Bilgi ve İhbar Merkezi’nin aranarak ihbarın sonucunun öğrenilebilmesi de mümkün.

Önemli bir ayrıntı ; Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun çalınan, gasp edilen veya kaybedilen telefonları bularak sahibine teslim etmek gibi bir görevi, sorumluluğu bulunmuyor.

Cihaz Satışı Yapanlar Ne Yapmalı?

Kullanılmamış (sıfır) cihaz satışı yapanlar satışını yaptıkları cihazları çaldırmaları durumunda ne yapacaklar ?

İhbarı evrak ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na yapmaları gerekiyor.

Firma yetkilisinin ihbarı, kimlik bilgileri, firmanın vergi levhası fotokopisi, çalınan cihazlara ait fatura nüshaları, kolluk kuvveti tutanağından oluşan belgeleri bir dilekçeye ekleyerek yapması gerekiyor.

Bu şekilde yapılacak ihbar sonucunda cihazlar bloke edilecek ve sorgulamalarında ?çalıntı cihaz? ibaresi yer alacaktır. Böylece cihazların satılması ve kullanılması engellenmiş olacaktır.

Cihaz Bulunursa Tekrar Haberleşmeye Açılabilir mi ?

Cihaz, telefonla alınan ihbar sonucu haberleşmeye kapatılmış ise ihbarı yapan kişinin araması ile ve kimlik bilgilerinin doğrulanması ile haberleşmeye açılabilmekte.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu?nun ?Bilgi ve İhbar Merkezi / Kayıp/Çalıntı İhbarı sayfasına buradan ulaşabilirsiniz.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir