Teknoloji

Bilgisayar ve Sağlık Bilgisayar Kullanırken Dikkat

Merhaba Ozengen.com takipçileri. İş yerinde, evde, yolda, metroda, otobüste kısacası hayatımızın her alanında bilgisayarlarımızı yanımızdan ayırmıyoruz. Kimi zaman işlerimizi takip etmek için , kimi zaman sosyal medya, kimi zaman oyun. Herkesin bilgisayar kullanmak için birçok amacı var. Bu kadar sık kullandığımız bu cihazları kullanırken bazı noktalara dikkat etmemiz gerekmektedir. Uzun süreli bilgisayar kullanımları , yanlış kullanım halinde sağlığımız için büyük risk oluşturmaktadır.

Bu yazımızda, bilgisayar kullanırken hangi tür fiziksel rahatsızlıklarla karşılaşırız ve bilgisayar karşısında nelere dikkat etmeliyiz onları ele alacağız. Kas, iskelet sistemi sorunları ve göz sorunları ana unsurlardır ki kas, iskelet sisteminin detaylarına indiğimizde omurga, sırt, dirsek, el bileği ve parmaklarla ilgili sorunlarla karşılaşırız. Göz sorunların da ise görme bozuklukları başta gelir. Bununla birlikte göz ağrısı buna bağlı baş ağrısı, gözde kanlanma, kızarma da karşılaşılan sorunlar arasındadır. Bir diğer taraftan düzenli beslenme olmuyorsa yani saatlerce bilgisayar başında kalıp öğün atlanıyor ya da öğün zamanı düzensizleşiyorsa kişinin başka sağlık problemleriyle karşılaşması da olasıdır. Beslenme insan için çok temel olduğundan teknolojinin bunun önüne geçmesine izin verilmemelidir.

Bilgisayarların, bilinçsizce ve uzun süre kullanıldığı zaman sağlık sorunlarına neden olabildiği de bir gerçek.Bu sağlık sorunları kimilerinde ellerde, bileklerde, kollarda, omuzlarda, boyunda ve sırtta ağrı, tutulma veya kasılmayla kendini gösterirken, kimilerinde halsizlik, isteksizlik ve görme bozuklukları olarak ortaya çıkabiliyor.

Konunun cevabını uzmanlara bırakıyoruz ve Fizyoterapistlerin önerilerini sizler için sıralıyoruz.

1) Bilgisayar karşısında dik oturmalıyız. Seçmiş olduğunuz koltuğun yüksekliğinin ayarlanabilir olması, belimiz için desteğinin olması ve yumuşak olması önemlidir.

2) Gözlerimizi kısa süreli’de olsa dinlendirmeliyiz.

3) Klavyemiz, kollarımız 90 derece dirsekten kıvrıkken ellerimizle aynı hizada ve karşıda olmalıdır.

4) Bilgisayarın bulunduğu mekânın havasının mutlaka belli aralıklarla nemlendirilmesini sağlayın.

5) Çalışma sandalyesi satın alırken yükseklik ile sırtlığının ayarlanabilir olup olmadığına dikkat edin.

6) Gözlerimiz ekrandan 50-70 cm uzak olmalı.

7) Monitör hemen gözümüzün biraz aşağısında ve tam karşısında olmalı ve monitörümüz pencereden ve diğer ışık kaynaklarından uzak olmalıdır..

8)Yüksek masalar çalışmak için uygun değildir. Oturulan masanın yüksek olmaması, omuzların yüksekte kalmaması gerekir. Omuzlar ne aşağı inmeli ne de yukarı çıkmalıdır.

9)Oda aydınlatması için gündüzleri gün ışığı kullanın. Akşamları ise lambanın ışık şiddetinin normalden yarı yarıya daha az olmasını sağlayarak ışık yansımalarını aza indirmeye çalışın. Monitörünüzü yan tarafı pencereye bakacak biçimde yerleştirerek pencereden gelen ışık yansımalarından korunun.

10)Uzun süre hareketsiz oturmak rahatsızlık ve kas yorulmasına yol açabileceği için, çalışırken küçük molalar verilip esneme egzersizleri yapılmalıdır. Bilgisayarda uzun süre çalışacaksanız en azından saatte bir, mümkünse daha da sık olarak kısa molalar verin.

11)Her 20 dakikada bir önünüzdeki ekrana bakmaktan vazgeçip yaklaşık 5-6 metre uzaklıktaki bir nesneye bakarak göz kaslarınızın gevşemesini sağlayın.

12)Yatak gibi rahat mekânlarda dizüstü bilgisayarla çalışırken, ister istemez öne doğru eğiliriz ya da bilgisayarı kucağımıza alırız. Bu tür uzun süreli kullanımlar duruş bozukluğu, omuz, boyun ve bel kaslarının zorlanması ile şiddetli ağrılar duyulmasına neden olabilir. Bu riski azaltmak için, dizlerinizin üstüne koyduğunuz bilgisayarın ekranını yükseltmek için bacaklarınızın üzerine mutlaka bir destek (kalın bir kitap gibi) koyun.

Uzun süreli kullanımlarda yukardaki maddelere dikkat etmenizi öneririz. Sürekli bilgisayar kullanmanız gereken bir iş yapıyorsanuz bu maddeler sizin için gerçekten çok önemlidir. Sağlıklı günler dileriz.

Serkan Çataltaş

1987 Yılında Malatya'da doğdu. Netaş'ta çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir